waarom is foliepapier maar aan één kant glimmend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat aluminiumfolie een matte en een glanzende kant heeft komt door de manier van produceren. Aluminiumfolie maak je door een blok massief aluminium steeds dunner te maken. Dat gebeurt door het verschillende keren door een wals te halen, die het blok elke keer een beetje platter drukt (net zoals een pastamachine waarmee je pastadeeg uitrolt tot lasagnevellen). Het walsen gebeurt in verschillende stappen. Er is eerst een warmwalsproces bij ongeveer 500°C, waarbij de blokken aluminium van typisch 45 cm dikte worden uitgewalst tot ongeveer een halve centimeter dikte. Daarna volgt een koudwalsproces, waar het aluminium verder uitgewalst wordt van die halve centimeter tot de folie die we kennen. Tegen het einde van de koudwals is de folie zo dun dat hij zou kunnen scheuren tijdens het walsen. Om dit te vermijden wordt hij dubbelgevouwen voor de eindwals. Dit dubbelvouwen veroorzaakt nou de matte en de glanzende kant: de glanzende kant is de “buiten”kant (de kant die tegen de walsrollen aan zit), en de matte kant is de kant die aan de “binnen”kant zit en dus tegen de andere laag aan zit tijdens de eindwals. Behalve het verschil in oppervlakte-aanzicht is er verder geen enkel verschil tussen beide zijden van aluminiumfolie. Het klopt dus niet dat de ene kant andere kookeigenschappen zou hebben dan de andere kant. Hoe je aluminiumfolie gebruikt om voedsel in te pakken maakt niks uit.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/2783

Goedkoper om te maken dan allebei de kanten glimmend te maken: De vraag is ooit voorgeld aan de de directeur van een fabriek in België die aluminiumfolie vervaardigd en de man was zelfs een beetje verwonderd, dat er mensen dachten dat er een verschil was tussen de matte en de glanzende zijde. Hij legde toen uit dat het verschil tussen mat en glanzend veroorzaakt wordt door het feit dat tijdens de laatste walsfase, er twee vellen folie op elkaar gelegd worden en samen door de wals gehaald worden. Zo ontstaat aan één zijde een blinkende kant en de zijde waar de twee vellen op elkaar zaten is mat. Aluminiumfolie wordt fijn geplet, gewalst dus, tussen twee dicht op elkaar draaiende zeer gladde rollen.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/eten-drinke...

Omdat het maar aan 1 kant glimmend hoeft te zijn. Je pakt iets in in aluminiumfolie met de glimmende kant naar de gewenste kant. Dus heeft het helemaal geen zin dat de andere kant ook glimmend zou zijn. Zo eenvoudig is het ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100