Ik wil een drie fasen aansluiting splitsen tot drie 230 volt stopcontacten. Kan ik de nul met lasdoppen van een naar drie kabels verdelen?

Zodat ik bij elke fase een nul heb, in plaats van nul voor drie fasen

Toegevoegd na 2 minuten:
Ik bedoel in plaats van een nul voor drie fasen

Toegevoegd na 11 minuten:
kan ik de 3 fasen dan ook apart afzekeren?

Toegevoegd na 16 minuten:
de nul volgen de stoppenkast in en dan met de multimeter de kabel doormeten zodat ik weet dat ik de correcte nul heb?

Toegevoegd na 19 minuten:
of bedoel je dat ik niet 2 fasen in een stopcontact moet doen? de kleur codering van de krachtstroom is gewoon correct

Toegevoegd na 20 minuten:
van 3x 30 ampere naar 3x 2x 16 en 1x 20 amp is het plan
begrijp allen de 400 volt wisselspanning niet

Toegevoegd na 21 minuten:
ik bedoel 2x 16 amp en 1x 20 amp

Toegevoegd na 1 dag:
@jackd. zoals je hebt kunnen lezen zat ik op de goede weg.
juist om gepruts te voorkomen doe ik hier even navraag.
DE 400 wisselspanning begreep ik niet omdat ik mij niet voor kan stellen dat iemand 2 fases in 1 stopcontact doet.
de nul is 4mm2 lijkt mij ruim voldoende kan nog naar 6mm2 gebracht worden. de 20 amp gaat op een 1800 watt boiler maar 20 amp zijn hier in fr nou eenmaal regel op boilers.
op de andere fase komt een mixer van 1000 watt de derde fase is voor een rode warmte lamp voor kalveren. dit moet makkelijk gaan. waarom zou hier een monteur voor gehuurd worden dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat is de methode die je moet gebruiken. Toegevoegd na 7 minuten: Wel even controleren met een universeelmeter of je de goede draad als nul neemt, anders heb je stopcontacten met 400V wisselspanning! Toegevoegd na 12 minuten: Ik neem aan dat er al een zekering vóór de aansluiting zit die jij wilt gebruiken, maar dat zal wel een zwaardere zijn dan bij normale stopcontacten gebruikelijk is. Het is dus inderdaad een goed plan om per fase een 16A zekering op te nemen. Je kan ook automaten gebruiken die beide draden naar de stopcontacten onderbreken.

Ja dat kan, echter als je alles maximaal gaat benutten dan jaag je veel stroom door die ene nul: 16+16+20=52A Dat zou wel eens teveel kunnen worden. Als het goed is, gaat er dan gewoon een stop ergens uit, maar dat moet je wel zeker weten. "begrijp allen de 400 volt wisselspanning niet" Wat begrijp je daar niet aan. leesvoer: http://nl.wikipedia.org/wiki/Krachtstroom http://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning http://nl.wikipedia.org/wiki/Sterpunt Toegevoegd na 8 minuten: Met teveel worden bedoel ik veel warmteontwikkeling en brand. Ik ben voor doehetzelven, maar ik ga je toch adviseren een installateur in te schakelen. Je vraagt dingen die je hoort te weten als je er alleen maar over denkt om dit zelf te doen. Toegevoegd na 6 uur: @ vraagsteller: goed bezig, de toevoeging was vooral als waarschuwing, aan jouw reactie te zien zit het wel goed. Halverwege je vraag begon ik daar over te twijfelen, sry, maar liever een keer te veel dan een keer te weinig waarschuwen.

Nul draad dikker uitvoeren. Tussen de fasen meet je 400 Volt tussen een fase en de nul 230 Volt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100