Mijn broer heeft een rat gezien, wat nu?

Volgens mijn broer liep hij over het aanrecht, mijn broer wou hem vangen dus hij pakte een zak alleen toen was de rat weer weg. Is er kans dat er meer ratten zijn? Kan die ene rat een ziekte hebben overgebracht? Wat is het beste om nu te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Weet je zeker dat het een rat was en geen huismuis? Waar één rat (of muis) is zijn er haast altijd meer, en anders komen ze wel. Je wilt geen ratten en muizen in huis. Voedingswaren goed afsluiten en opbergen tegen knagers, en geen afval laten slingeren. Het beste tegen ratten en muizen helpt een kat. Anders kun je ook nog vallen zetten en/of gif strooien. Geen gif gebruiken als je een kat hebt of er katten in de buurt zijn.

Tijd om een kat aan te schaffen. Dan hebben jullie geen last van die beesten!

Bronnen:
.

Er is een grote kans dat er meer ratten zijn. Ratten zijn namelijk sociale beesten. De kans dat deze ene rat een ziekte heeft overgebracht is verwaarloosbaar. Het beste om te doen is: opletten of er meer ratten worden waargenomen. Sluit alle voeding goed af. Verwijder alle vuil en etensresten direct. Ratten zijn opruimers van de natuur. Overigens kan het ook een weggelopen huisrat zijn en hoef je je nergens druk over te maken.

Er is in de ongediertebestrijdingswereld een gouden regel die zegt : voor elke rat/muis die je ziet, zijn er tien tot honderd die je niet ziet. De kans dat de door jouw waargenomen rat alleen is, is dus eigenlijk nihil. Dat wil niet meteen zeggen dat je een plaag hebt ; daarvoor zul je langere tijd regelmatig een beestje moeten waarnemen, en ook andere sporen moeten vinden als keutels, knaagsporen en de niet te miskennen geur van urine. Voor veel mensen is het lastig het verschil tussen een (kleine) rat en een (flinke) muis te zien, maar voor de schade en overlast maakt het eigenlijk niet uit. Kortom : in vrijwel elk huis scharrelt wel eens EEN muisje rond, vooral als je buiten of aan de rand van natuur woont. Ratten zijn minder alledaags. Zolang er in jouw huis niks te eten is (open of makkelijk toegankelijke verpakkingen, etensresten en dergelijke) zal het hun favoiete verblijf niet worden. Het houden van een huiskat (of hond) doet overigens ook wonderen. Je hoeft niet meteen bang te zijn dat je een ziekte oploopt. Pas als ze langere tijd de kans krijgen je etenswaren te besmetten, moet je daar serieus rekening mee gaan houden, net als wanneer je er een hebt aangeraakt of die je gebeten heeft. Hou het dus in de gaten. Je hoeft niet meteen de ongediertebestrijding te bellen, maar hou wel in de gaten of het niet echt een plaag wordt. Toegevoegd na 2 minuten: p.s. Rattengif gebruiken is vrij nutteloos; Het is gevaarlijk voor dieren, kinderen en milieuonvriendelijk, en op dit moment loopt er een groot onderzoek naar met name de bruine at (de enige die we hier in het wild zien eigenlijk) die inmiddels immuun lijkt te zijn voor het gif. http://www.metronieuws.nl/nieuws/steeds-meer-ratten-immuun-voor-rattengif/SrZkkk!Lo1RTVMCuDOao/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100