Hoe houd je een (paperback) boek handig open op een willekeurige bladzijde, terwijl de pagina's steeds omklappen?

Ietwat vaag omschreven maar je kent het vast wel, van een nieuw (dik) boek moet je eerst voorzichtig de pagina's 'open drukken' zodat ie ook open voor je blijft liggen. Nou heb ik dit al gedaan, zorgvuldig en meerdere malen, maar omdat het een paperback is, blijft ie irritant dichtvallen. Iemand een handig trucje?

Een pen tussen de openliggende bladzijde werkt tot zover ook niet ideaal.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

NIet het handigste met bladzijdes omslaan. Maar het werkt wel. Een glasplaatje van bijv. schilderijlijstje er op leggen.

Met (was)knijpers op een stevig stuk karton vastzetten.

Bij www.ffshoppen.nl kun je een gadget bestellen om je boek open te kunnen houden. Toegevoegd na 2 minuten: Gimble Book Holder.

Misschien niet de ideale oplossing maar er gewoon zo'n dunne ijzeren boekenlegger op doen. Het is zo'n boeken legger die je gewoon op de bladzijde schuift.

Een paar jaar geleden zag je regelmatig paperbacks met een band die aan de rugkant niet helemaal vastzat. Die bleven stukken beter openliggen op elke willekeurige bladzijde. Ik zie ze helaas nu nauwelijks meer. Het beste kun je een nieuwe paperback voorzichtig in het midden openvouwen. Bij een dikke doe je dat nog een paar keer aan weerszijden van het midden. Daardoor maak je de rug van het boek wat flexibeler waardoor de kans dat het open blijft liggen groter is, als de rug soepel verlijmd is. Werd er een harde lijm gebruikt dan breek je de rug waardoor het boek uit verband kan raken. Verschil maakt ook nog of de katernstructuur in stand gehouden en genaaid is of dat die radicaal afgesneden is. Met katernstructuur is een boek vrijwel altijd soepeler waardoor het beter open blijft liggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100