Mijn vriend gaat scheiden, het huis moet verkocht worden en zijn ex wil het huis kopen. Kan hij haar verbieden om het huis te kopen?

Zijn ex heeft geld gekregen van haar familie en nu wil ze hem uitkopen, maar hij wil het huis niet aan haar verkopen.. kan hij met de makelaar afspreken dat hij het huis niet aan haar verkoopt?

Toegevoegd na 15 minuten:
Zijn ex heeft hem al zoveel getreiterd, hij wil er graag blijven wonen, maar kan haar niet uitkopen.

Toegevoegd na 13 uur:
het is mijn vriend die gaat scheiden niet ik van mijn man:)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ze in gemeenschap van goederen waren getrouwd, dan is dus de helft van het huis al van haar. Het is dus geen kwestie van "het huis aan haar verkopen". Ze is namelijk al voor de helft eigenaar. Dit soort zaken moeten in een echtscheidingsconvenant geregeld worden. Zo'n echtscheidingsconvenant wordt over het algemeen door advocaten opgesteld en door beide partners getekend. En als zij niet wil dat het huis aan anderen verkocht wordt, dan gebeurt dat niet, want dan tekent ze niet. Voorbeeld: Mijn ex heeft mij uitgekocht. Jaren later wilde hij het huis verkopen. Er was echter geen echtscheidingsconvenant. Daarom moest ik, zelfs jaren na de scheiding, alsnog mijn handtekening zetten toen hij het huis wilde verkopen.

Hij is de verkopende partij neem ik aan. Dan kan hij op zich ieder bod dat zij doet niet accepteren. Tenzij ze de vraagprijs biedt. Dan moet hij overstag

Indien beiden reeds eigenaar zijn van het pand, krijgt één van de twee steeds het voorkooprecht. M.a.w. als de ex het huis wil inkopen (en jouw vriend z'n deel wil uitbetalen), dan krijgt zij voorrang op andere potentiële kopers. De Belgische wet hanteerde tot vorig jaar een zeer gunstig tarief voor : nl 1% bij inkoop van pand waar je reeds eigenaar van bent. Onlangs is deze 1% opgetrokken tot 5% dacht ik. Met de makelaar het op een akkoord gooien zal moeilijk zijn : die makelaar werkt nl in opdracht van de huidige eigenaars (= jouw vriend en z'n bijna-ex) en voor een makelaar is er maar 1 ding belangrijk : snel verkopen met een zo groot mogelijke winst. Indien daarover een grote impasse ontstaat is het misschien toch nuttig om informatie in te winnen bij een Vrederechter. Uit de summiere info die je verschaft is toch duidelijk af te leiden dat de twee elkaar niet meer kunnen luchten en elkaar het zonlicht in de ogen niet gunnen. Zulke strijd ontaardt snel in een vechtscheiding of een aanslepende vereffening/verdeling waar heel veel tijd, energie, geld en slapeloze nachten in kruipt. Zonde voor jou, want een nieuwe partner deelt mee in de klappen en moet zeer veel geduld uitoefenen omdat de relatie 'on hold ' staat. Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100