Jammer dat ik maar 2500 woorden mag gebruiken. Ik heb veel meer nadelen dan voordelen.
Voordelen: huis is redelijk snel op temperatuur.
Nadelen:
- Geen stralingswarmte, ruimtes moeten zich van bovenaf “vullen” met warme lucht (stijgt op), en dat lukt op koude dagen slecht (vloeren blijven koud)
- Verwarmingsunit en installatie zijn vreselijk duur (reken maar op een factor 4 of meer), onderdelen ook
- Veel ruimteverlies in huis door: belachelijke afmetingen verwarmingsunit en kanalen
- Herrie: zowel in de zomer als winter draait de hoofdventilator van een heteluchtketel altijd: je hebt altijd ruis, en als ie brandt is het bij de verwarmingsunit, waar de lucht weer ingezogen wordt een kabaal
- Omdat er minder vaak heteluchtverwarming toegepast wordt is er minder keuze in leveranciers (fabrikanten) en onderhoudsbedrijven
- Lucht, en daarmee huisstof wordt constant rondgepompt, zomer of winter. In principe is het naast een verwarmingssysteem ook een grote stofzuiger (er zit een filter in, daar zie je de “opbrengst”). Maar voor je luchtwegen is het beter om het stof op de grond te laten ophopen en dan wegvegen dan constant rondpompen.
- Je heb een aparte warmwatervoorziening (geiser) nodig. Heteluchtverwarmingsketels hebben dit niet (uitzonderingen uit een ver verleden daargelaten).
- Rendement: het is de fabrikanten van heteluchtverwarmers niet gelukt om mee te gaan in de stijgende rendementsverhoging die door fabrikanten van conventionele CV-ketels is gerealiseerd. Daarom komen deze fabrikanten nu met “hybride” oplossingen (indirecte luchtverwarming) waarbij een conventionele CV-ketel gebruikt wordt om hete lucht te produceren. Eerst met gas water verwarmen (verlies), dan met dat water lucht verwarmen (nog meer verlies). Toch kunnen ze hiermee blijkbaar hogere rendementen behalen dan met hun direct gestookte heteluchtverwarmers. Ze geven hiermee zelf dus toe dat ze de race in het rendement “verloren” hebben.
- Niet eenvoudig achteraf in een huis in te bouwen, niet makkelijk te verwijderen.
Kortom: heteluchtverwarming, nooit aan beginnen.