Ja, dat is wel de bedoeling. Citaat:
"Gemeenten bepalen de WOZ-waarde aan de hand van een taxatie. In de taxatie staat wat de vrije verkoopwaarde van uw woning is. Bij de waardering van onroerende zaken wordt geen rekening gehouden met huur, verhuur, hypotheken en andere zakelijke rechten, zoals erfpacht."
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/waardering-onroerende-zaken-woz/vraag-en-antwoord/hoe-bepalen-gemeenten-de-woz-waarde.html
Maar omdat niet alle huizen worden getaxeerd, b.v. vaak maar één huis in een heel blok of straat, zit er een marge in. Want de WOZ waarde van huis A en huis B kan hetzelfde zijn, terwijl er b.v. in huis A een nieuwe keuken van 10.000 Euro zit, en in huis B een verrotte keuken. Zelfde geldt voor tuintjes, dakkapellen, onderhoud etc.
Bovendien is de verkoopwaarde in principe wel actueel, en de WOZ waarde loopt achter de feiten aan. Die staat nu eenmaal voor een jaar vast. In tijden van sterk stijgende huizenprijzen, (tot een jaar of 6 geleden was dat het geval) is dat voordeling voor de huizenbezitter. Maar nu kan het nadelig uitpakken, omdat er zoveel huizen in verkoopwaarde dalen, omdat ze simpelweg niet verkocht worden.
Het is dus goed mogelijk dat de WOZ waarde van je huis 300.000 Euro is, en later in het jaar blijkt dat je het kon verkopen voor 230.000.