Is woz waarde ook de verkoop prijs van een huis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat is wel de bedoeling. Citaat: "Gemeenten bepalen de WOZ-waarde aan de hand van een taxatie. In de taxatie staat wat de vrije verkoopwaarde van uw woning is. Bij de waardering van onroerende zaken wordt geen rekening gehouden met huur, verhuur, hypotheken en andere zakelijke rechten, zoals erfpacht." http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/waardering-onroerende-zaken-woz/vraag-en-antwoord/hoe-bepalen-gemeenten-de-woz-waarde.html Maar omdat niet alle huizen worden getaxeerd, b.v. vaak maar één huis in een heel blok of straat, zit er een marge in. Want de WOZ waarde van huis A en huis B kan hetzelfde zijn, terwijl er b.v. in huis A een nieuwe keuken van 10.000 Euro zit, en in huis B een verrotte keuken. Zelfde geldt voor tuintjes, dakkapellen, onderhoud etc. Bovendien is de verkoopwaarde in principe wel actueel, en de WOZ waarde loopt achter de feiten aan. Die staat nu eenmaal voor een jaar vast. In tijden van sterk stijgende huizenprijzen, (tot een jaar of 6 geleden was dat het geval) is dat voordeling voor de huizenbezitter. Maar nu kan het nadelig uitpakken, omdat er zoveel huizen in verkoopwaarde dalen, omdat ze simpelweg niet verkocht worden. Het is dus goed mogelijk dat de WOZ waarde van je huis 300.000 Euro is, en later in het jaar blijkt dat je het kon verkopen voor 230.000.

Nee de woz waarden is niet de verkoopwaarde van het huis. dat is de door de gemeente vastgestelde waarde voor de heffing.

Bronnen:
http://www.eigenhuis.nl/hypotheken-financi...

Nee! De WOZ waarde wordt globaal vastgesteld aan de hand van marktgegevens van vergelijkbare woningen in een bepaald gebied in het jaar voorafgaand aan de taxatie. Dat dit een heel subjectief systeem is mag wel duidelijk zijn. Immers geen huis in een straat is gelijk. De "marktwaarde"van een huis wordt bepaald door veel meer factoren waar de WOZ taxateur geen rekening mee hoeft te houden. Daarnaast is ook het ijkmoment in de WOZ altijd niet "up to date". De waarde wordt bepaald op de waarde van 1 januari van het voorafgaande jaar. Dat de werkelijke waarde intussen stevig kan zijn gedaald door markt invloeden, daar wordt in de WOZ vaststelling geen rekening mee gehouden. Men gaat steeds uit van de meest gunstigste verkoop waarden. In de waardebepaling door een makelaar/taxateur wordt wel rekening gehouden met de aangegeven WOZ waarde maar is niet leidend voor de uiteindelijke vraag/verkoop prijs van een huis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100