Welke temperatuur 's nachts is goed voor energie besparing?

Een collega vertelde me dat je 's nachts beter niet je verwarming uit kan zetten omdat je huis volledig opwarmen meer energie kost dan je huis warm houden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is zeer afhankelijk van welke temperatuur je overdag hebt, hoe goed je huis geisoleerd is, en hoe lang je je huis warm wilt hebben. Ja. Het opnieuw opwarmen van je huis kost relatief veel energie. Maar als je huis slecht geisoleerd is, en je lang niet in de ruimte aanwezig bent is het beter om je verwarming laag te zetten. Is je huis beter geisoller en/of ben je het grootste deel van de dag thuis dan kan het interessanter zijn om door te blijven verwarmen.

Ha, die Derko; Misschien is het zo dat het opstarten van een verwarminsketel iets meer kost dan continu branden, maar als dat al zo is zal dat nooit opwegen tegen de uitgespaarde energie als dat ding de hele nacht (of langer) niet hoeft aan te slaan. Als er zoveel warmte in een nacht verloren gaat dat de boel opnieuw warmstoken teveel energie kost zal dat eerder aan een tekort aan isolatie van de woning liggen. Toegevoegd na 5 minuten: Bij mij gaat de theromstaat 's nachts op 15 graden. De kamertemperatuur is 21,5 graad. Ook in een koude nacht gaat die temperatuur maar zo'n twee graden omlaag en wordt die 15 graden bij lange na niet gehaald. Afhankelijk van de woning heeft lager instellen dus geen nut.

In tegenstelling tot de antwoorden hier is het verhaal anders. 1 graad verwarmen kost meer energie dan hem 1 graad 24 uur zo houden. Dus hoe meer je in de nacht zakt hoe meer energie het kost om het weer op 21 te krijgen. De snelheid van verwamren maakt niet uit. Dat is afhaneklijk van de capaciteit van de ketel. Het is dus beter hem op 17 te houden gedurende de nacht en dan weer naar 21 te brengen. Dan naar 15 te gaan en weer naar 21 te gaan. de energie die je verstookt tussen 15 en 17 is meer dan het 's nachts op 17 houden. Overigens staat er vandaag in de krant iemand die de woningbouw aanklaagt omdat zij de termostaat op 16 zetten 's nachts!=

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100