Wat hoort bij taxatie woning?

Waar wordt allemaal naar gekeken bij een taxatie van een appartement. Is dat alleen een oppervlakkige keuring van wat je ziet of kan daarin ook gekeken worden naar bv scheuren in een buitenmuur, riolering etc.?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Twee heel belangrijke onderdelen van een taxatie zijn de beoordeling van de aard en ligging van het onroerend goed. Verder worden meegenomen de grootte en de staat van onderhoud. Toegevoegd na 3 minuten: In het geval van een VvE, waar een appartement wetsmatig onderdeel van is, wordt gekeken naar de staat van onderhoud van de gemeenschappelijke delen in de VvE. Een VvE heeft vaak een meerjarenonderhoudsplanning op laten maken, die ook in de taxatie meegenomen wordt. Toegevoegd na 5 minuten: Gemeenschappelijke delen zijn bijvoorbeeld de fundering, het dak, de dragende muren, standleidingen, kortom alles bijna dat niet in het appartement zelf zit.

Bij een taxatie behoort de staat van de woning dus het onderhoud mee te worden genomen in de waarde bepaling. De kopers kunnen een verder bouwkundig onderzoek vragen.

Een taxatie van een woning is nodig om een hypotheek te krijgen op deze woning. Het is een schatting van de verkoopwaarde van een woning door een deskundige. Er wordt daarbij onder andere rekening gehouden met het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging. Scheuren in muren zijn gemakkelijk te zien, maar de riolering doet niet mee. Een taxateur kijkt wel naar het onderhoud, maar kruipt niet in de kruipruimte of op het dak. Het is oppervlakkiger dan een bouwkundige keuring. Meestal wordt dit pas gedaan nadat de woning gekocht is, op last van de hypotheekverstrekker, maar het kan ook eerder. De taxateur maakt een taxatierapport op dat je kan helpen bij de onderhandelingen over de prijs. Heb je nog geen taxatierapport, gebruik dan de Woningwaardemeter om zelf de waarde van een woning te schatten. http://www.hypotheker.nl/Hypotheken/Ik+wil+een+woning+kopen/Hoe+koop+ik+een+woning/Het+koopproces/Taxatie/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100