Welke onverwarmde schuur is in de winter het warmst, een stenen of houten schuur?

Weet jij het antwoord?

/2500

de temperatuur in een stenen schuur is hoger dan in een houten schuur in de winter. Maar warm is het niet en als je water in bewaart zal hij bevriezen.

Als men hout gebruikt van dezelfde dikte als steen kan de houten schuur zelfs vorstvrij blijven. Hout heeft een veel hogere isolatie waarde dan steen.

In principe is er geen verschil. De temperatuur zal altijd, zei het met enige vertraging, gelijk lopen met de buitentemperatuur. Gevoelsmatig kan er wel verschil zijn, b.v. door tocht maar nog belangrijker door vocht. Een vochtige schuur zal altijd kouder aanvoelen, maar ook hier hangt het van de constructie en afwerking af welke schuur beter scoort.

Een houten schuur zal waarschijnlijk beter ventileren. Daardoor zal het er ook kouder zijn als het vriest, maar vaak is vocht+kou veel gevaarlijker voor planten dan alleen kou. Als je planten hebt die koudegevoelig zijn, zou je ze in de houten schuur kunnen zetten, ingepakt in een paar lagen bubbeltjesfolie of oude lappen met ertussen hooi of stro. Zijn het kuipplanten die echt geen vorst en kou mogen hebben, dan is het risico groter en zou ik ze in de stenen schuur zetten - die zoveel mogelijk isoleren, eventueel een kachel erbij die de vorst buiten houdt of een bepaalde minimumtemperatuur kan handhaven. Bedenk ook dat planten die groen blijven in de winter ook licht nodig hebben.

Hout daarom boven ze ook zoveel huizen van hout in koude landen

Isolatie houdt de warmte binnen. Dus is het de vraag, welk bouwmateriaal, steen of hout het best isoleert. Isolatie van bouwmaterialen wordt uitgedrukt in de cw waarde. Hoe lager deze is, hoe slechter de warmte door het materiaal gaat, hoe beter het materiaal isoleert. Voor hardhout geldt een inschatting van de cw waarde van 0,17. Voor gevelsteen geldt een cw waarde van 0,8 - 0,9. Dat betekent, dat een houten muur beter isoleert dan een stenen muur, aannemende dat ze even dik zijn. Met deze getallen kan je ook uitrekenen, dat een stenen muur ongeveer 5-6 keer zo dik moet zijn als een houten muur om even goed te isoleren. Als er kieren in het hout zitten, gaat de isolatiewaarde van het muurtje natuurlijk dramatisch achteruit!

Bronnen:
http://www.ekbouwadvies.nl/tabellen/lambda...

geen verschil Isolerende wanden kunnen er voor zorgen dat het in de zomer koel is en in de winter warm (relatief) maar dan hebben we het wel over wanden zoals in een klooster, 1 meter dik. Dat lijkt me wat overdreven voor een schuur Hout isoleert beter maar steen is weer dikker. Beide zijn zo dun dat na een nacht stevige vorst het in die schuur ook vriest. Het is uit te rekenen als je de dikte van beide weet EN een schatting maakt voor de warmtegeleidingscoefficient (zijn op te zoeken) en dat combineert met het temperatuur verschil tussen buiten en binnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100