Mijn afdak bevat houtworm in bepaalde planken. Wil niet het hele afdak vervangen alleen de zichtbaar aangevreten planken. Kan dit?

of bestaat t risico dat alles zo weer vol zit? welk hout kan ik het beste nemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je het zo doet, is de kans dat houtworm aanwezig is in een van de niet vervangen planken natuurlijk erg groot. Ik weet niet hoe snel die houtworm zich vermenigvuldigt, een larve leeft gemiddeld 3 jaar voordat die naar buiten komt. Maar als je de openingen in het hout hebt gezien, zijn dat in de regel de uitvliegopeningen. En dan komt er dus een houtwormkevertje naar buiten, die daar in de buurt graag weer eitjes legt waar larven uitkomen die zich opnieuw in het hout lekker gaan uitleven. Ik kan me voorstellen dat je niet alles wil vervangen, en dat kan ook. Maar het is een risico, en de kans dat je verkeerd gokt is groot.

Ik zou alles vervangen. Vaak zit de houtworm onzichtbaar in delen die er ogenschijnlijk onaangetast uit zien. Heb wel meegemaakt dat een hele parketvloer aangetast was door houtworm uit een klein antiek kastje. Ze kruipen echt overal heen. Bestrijden is dan vaak geen optie meer.

Nee, dat gaat je veel kopzorgen opleveren. Wat je wel kan doen is zelf de boel bestrijden. Ik heb hier ons complete dak zelf behandelt met gif, en dat werkte prima. Uiteraard moet je wel even de handleiding van de fabriaknt erbij pakken, want dat gif is ECHT rotspul. Beschermkleding, gasmasker & ventileren dus! Vervolgens kan je met een rollertje alle bereikbare delen 2, 3 keer zeiknat rollen met gif zodat het diep in het hout dringt. Bij ons was dat afdoende; Geen nieuwe uitvliegers gehad.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100