Hoe bouwen vogel met takjes een nest?

Op internet lees ik veel over materialen etc.. Maar welke techniek gebruiken vogels om met takken een mooi rond nest te creëren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het ligt helemaal aan welke vogel het is. Ik heb op dit moment broedende Turkse tortels in een boom: dat nest bestaat uit tientallen dorre takjes die in elkaar geprikt zijn. Zulke nesten waaien met stevige wind soms domweg uit de boom. Maar ik heb ook een merelpaar dat in een struik aan het broeden is, dat een grote, stevige kom heeft gemaakt van takjes, sprietjes, aan de buitenkant dichtgemetseld met mossen en aan de binnenkant onder andere gestoffeerd met dotten kattenhaar (die ik altijd buiten neerleg in deze tijd). Zie hier voor een foto: http://tweedehelft.web-log.nl/photos/uncategorized/merelnest_2.jpg Dus: een basis maken van stevige takken, en dan - voor de vogels die in een kom broeden ipv op zo'n schoteltje als de tortel - eventueel opvullen met soepeler takjes en de boel opvullen met grassen en dergelijke.

Ze vlechten de takjes met hun bek. Strootjes en takjes laten zich makkelijk buigen, en zo ontstaat al snel een ronde vorm. Veel vogels bekleden de binnenkant van een nest met veertjes, mos of modder. De vogel draait rondjes in het nest en stampt zo deze bekleding vast.

hangt af van vogeltype maar in het algemeen gebruiken ze grove taken en vullen dit op met kleine takjes en ander matriaal

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100