hoe ontkiem ik olijfpitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is altijd te proberen en ik zou het dan doen op de manier van een Abrikozenpit want dat is ook een harde. Een abrikozenpit, welke een zeer harde bolster heeft ter bescherming tegen eventueel binnendringend vocht en andere ongunstige omstandigheden, uitzaait, moet men de pit afvijlen of met schuurpapier bewerken, zodat de bolster dunner wordt. Men zaait de pit, punt van de pit moet helemaal onder de aarde zitten. Daarna in een kleine pot met gewone aarde of turfmolm. Met een glasplaat of plasticfolie met luchtgaatjes verkrijg je een hogere luchtvochtigheid. Houdt de bovenste aardelaag vochtig, zodat de pit vlug kan ontkiemen. Als het plantje 10 cm hoog is, verplanten in een grotere pot met gewone aarde. Zet deze op een lichte plaats en giet met tussenpozen. Soms lukt het ze verder te kweken op een beschaduwde plaats in de tuin. Heel veel succes ermee.

Dat zal niet zo gemakkelijk zijn. Omdat de olijfpit kei- en keihard is ontkiemt hij heel moeilijk. Daarom wordt de pit door de kwekers ook niet voor vermeerdering gebruikt. Via stekken worden jonge bomen aangeplant....

in een klein potje met vochtige watten en afdekken met doorzichtig folie. maar ik ben bang dat het niet gaat lukken.

Het is eigenlijk de lastigste methode om een olijfboom te kweken, (het zaaien ) van een olijfpit. hij moet goed rijp zijn dat wil zeggen zwart. De pit moet dan eerst een week voorgeweekt worden in water, waarna hij in de stekgrond gelegd kan worden. De stekgrond moet schraal en kalkrijk zijn zet ze warm en vochtig. Het kiemen duurt vrij lang. Als de de plantjes 10 cm. hoog zijn verpotten, schrale goed goed water doorlatende kalkrijke grond gebruiken. relatief drooghouden. In Juni kunnen plantjes naar buiten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100