Waarom wordt het blad van mijn appelboom eerst grijzig en gaat daarna krullen?

De appel (Jonagold) heeft gebloeid, heeft kleine appels gevormd. Het blad ziet er nu 'ziek" uit.
Moet/kan ik hier iets tegen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

het lijkt mij eerder witziekte... info vind je hier: http://home.scarlet.be/yuc-andre.vandenberghe/04_1_activiteiten/10_2_01_verslag_act_ziekteherkenning.htm Herkenning aantasting: Komt voor op allerlei planten (maar het is een verschillende soort schimmel), bij appel zijn de bladeren witbepoederd, misvormd en verdrogen later. Ook aangetaste scheuten sterven af. Infectie van jonge appelen geven netwerkvormige kurkstrepen. Leefwijze: De primaire infectie overwintert meestal in de eindknoppen van de nieuwe scheuten. Zodra de knoppen uitlopen hervat de schimmel zijn activiteiten en verspreidt een groot aantal sporen. Bij gunstige weersomstandigheden (20°C, droog blad, ···) gaan ze kiemen op bladeren, scheuten en geven aanleiding tot nieuwe besmettingsbronnen. Deze nieuwe besmettingsbronnen (secundaire infectie) gaan de nieuw gevormde knoppen aantasten (aangetaste eindknoppen zijn niet goed gesloten). Maatregelen: * wegsnoeien van aangetaste toppen; * geen gevoelige rassen aanplanten; * groeikracht bevorderen; * bij ernstige aantasting preventief om de 7 dagen vanaf maart/begin april tot midden juni spuitzwavel of knoflook toepassen.

Bronnen:
http://home.scarlet.be/yuc-andre.vandenber...

Het zou de 'krulziekte' kunnen zijn. In dat geval moet je hem nà het vallen van de bladeren (herfst) en vóór het opkomen van bloesem en blad (maart) besproeien met een speciaal middel. Normaal zijn 2 behandelingen genoeg.

Fruitbomen kunnen, als ze al wat langer op de zelfde plaats staan ,allerlei problemen krijgen met hun gezondheid. Vooral in natte winters ontstaat er een zuurstoftekort in de bodem, omdat de structuur in de loop van de jaren slechter is geworden Wortels rotten dan af en zodra het warmer wordt, kan de boom niet voldoende vocht en voeding meer opnemen, waardoor de natuurlijke weerstand sterk afneemd. Zogauw het blad gaat groeien wordt de vraag naar voeding ook groot, als de plant door een slechte conditie hieraan niet kan voldoen , komen er allerlei ziektes en plagen. Een geheel ander probleem is dat veel fruitbomen zijn geend op een zwakke onderstam ,zodat de vruchtbomen geen 8 m. hoog meer worden, maar door de zwakke onderstam is ook de boom zwakker en daardoor ook al vatbaarder. Bij de fruitkweker worden sommige appels en peren soms wel iedere 10 dagen met gif gespoten! Ook de kweker heeft bomen met een zwakke onderstam! Zeker apels moeten ieder jaar voldoende gesnoeid worden. 1 maal per een kalkgift en een aantal keren per jaar mest. De appels moeten beschut staan , maar wel in de volle zon. En dus ook nog in een voedzame, niet te natte grond met een goede structuur. De grond nu goed losmaken in een ruime circel er om heen, algen kalk toevoegen en een goede organische meststof b.v. culterra. Nooit dicht bij de stam, maar ruim er om heen. Alle grond daarna in de circel bedekken met een dikke laag boomschors. Houdt de grond vochtig en bevordert de bodemstructuur. Toegevoegd op 15-05-2009 23:17:37 Moet zijn : een maal per jaar een kalkgift