Hoe moe-je druiven snoeie ?

Ik heb een druif in de tuin (Boskoopse Blauwe) die nu groeit als een razende. Uitlopers kunnen 50 centimeter per week groeien.
De echte wijnboeren snoeien zodanig, dat het blad in toom blijft, en de vruchtopbrengst maximaal is.
Wat zijn de richtlijnen daarvoor?
Moet ik alles boven de 25 centimeter uitloop wegknippen? Of konsekwent de derde uitloper wegknijpen (de zogenaamde 'druivendieven')?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

denk dat je met onderstaande link er wel uitkomt

http://home.12move.nl/mijnhobbys/Druiven%20snoeien.htm Hier heb je misschien wat aan

Snoeien van een druif moet je nu niet meer doen! Snoei een druif nadat de vruchten eraf zijn pas! Dus in het late najaar. Het weghalen van wat uitlopers, dus niet drastisch snoeien, kan denk ik niet zoveel kwaad!

Je hebt bij druiven een wintersnoei en een zomersnoei. Je moet nu aan de gang met de zomersnoei. Deze is nodig om: de druif compact te houden (ranken van 4 m zijn geen uitzondering). de trossen kunnen hierdoor optimaal ontwikkelen de druiven kunnen door de juiste lichtinval beter rijpen doordat de druif luchtig is kunnen er minder schimmelziekten optreden (witziekte) Snoeiwijze: Tijdens de ontwikkeling van de ranken snoeit men deze in op 2 bladeren voorbij de tros. Het is mogelijk dat er op 1 rank meerdere trossen komen. Men behoudt slechts de tros die dichtst tegen de gesteltak staat. Ranken waarop geen tros aanwezig is, snoeit men in op 40 cm. Uit de okselscheuten van de 2 bovenste bladeren ontstaan nu nieuwe scheuten die men steeds snoeit op 1 blad. Alleen de verlenging van de jonge nog te vormen gesteltak wordt met rust gelaten. Uit de oksels van de twee bladeren komen opnieuw scheuten die men op hun beurt inkort tot op het eerste blad. Zomersnoei dient om de week à veertien dagen te gebeuren om de groei en bloei en oogst onder controle te houden!

Bronnen:
http://www.tuinadvies.nl/fruit_druiven_snoeien.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100