Waarom laten veel bomen nu hun blad al vallen?

Ik liep net met de hond door het bos en het viel me op dat er al zoveel vergeeld los blad lag. Hoe komt het nu eigenlijk dat dat nu al gebeurd. Überhaupt is het een raar fenomeen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan liggen aan de droge tijd die we hebben gehad. Vervolgens hebben we ook twee keer een flinke storm gehad waardoor de bladeren er af zijn gevallen.

We hadden dit jaar een vroege lente, een vroege zomer en dus ook een vroege herfst. De seizoenen zijn een beetje verschoven. Daarom laten bomen nu al hun bladeren vallen. Je kan precies zien aan de natuur hoe het in elkaar zit.

Het kan een reactie zijn op de droge periode die we gehad hebben (vlak voor al die regen). Ik zie het in mijn omgeving vooral bij populieren en sierkersen. Elk blad verdampt vocht, dus wat blad afstoten als het erg droog is, is dan een slimme zet. Daarnaast zijn krentenstruiken en mispels al aan het verkleuren maar die zijn elk jaar vroeg. Als je veel kastanjeblad zag, kan dat te maken met de kastanjemineermot, zie: http://www.goeievraag.nl/vraag/vertellen-ove-deminee-mot-kastanje.81988

Het is absoluut de droge periode waar de bomen last van hebben. Toen het zo lang warm en droog was heb ik steeds gesproeid en telkens ook de gemeentelijke Eikeboom die voor mijn tuin staat. Die is nog steeds volop in blad en alle andere bomen in de straat die niet gesproeid zijn, zijn geel aan het worden en verliezen hun blad.

Indien er een langere perioden is van te weinig regenval, dan gaan de bomen zich aan passen door een deel of zelfs alle blad te laten vallen, hierdoor verdampt er veel minder en kan de boom de droogte overleven. Indien er na een droge perioden weer voldoende regen valt, zoals nu, laten de bomen ook alle minder goede bladeren vallen, om nog snel even nieuwe te maken voor de herfst in valt. Er valt dus twee keer blad, de eerste keer na langdurige droogte en de tweede keer direct na de langdurige droogte. Normaal gesproken bepalen de temperatuur en de daglichtlengte wanneer het blad gaat vallen.

De bomen hebben tijdens de aanhoudende droogte hun bladeren al laten vallen om zo energie te sparen en de hittegolf te overleven. Daardoor droppen de lijdende bomen hun al verkleurde bladeren op de droge grond waar ze verschrompelen.

Door de aanhoudende droogte zijn er al veel bladeren afgestorven, doordat er nu wat flinke buien en een stevige wind overheen gegaan is, vallen de bladeren ook echt naar beneden. Zonder regen en flinke wind blijven ze nog wel een tijdje dor aan de boom hangen en lijkt het nog heel wat, nu zijn ze allemaal in één klap naar beneden gekomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100