Wat is dit voor plant?

Ik denk dat het een soort distel is. Deze kwamen wij tegen op onze vakantie in de Eifel. Er stonden er nog veel en veel meer. Niet in het wild, maar op een stukje grond/moestuin naast een huis. Ik zou deze plant wel heel graag in mijn bezit willen hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is een zogenaamde kaardebol. Hij heeft tweejarig zaad wat je heel makkelijk in je eigen tuin op kunt kweken, met een beetje mazzel kom je er nooit meer van af. Toegevoegd na 3 minuten: Hij komt in NL ook in het wild voor, en is dan een beschermde soort. Ik heb er zelf een in de tuin, op de kleine witte bloemetjes komen veel hommels af. Hij kan makkelijk 2 m. hoog worden.

Bronnen:
http://yasha.gerits.net/Dipsacus%20fullonu...

Het is de gewone kaardebol, in ons land een beschermde plant, hij is meestal tweejarig, dat wil zeggen, dat hij pas het tweede jaar zal bloeien en na de bloei dood gaat. heb in de herfst wel zaad voor je, je moet ze voor de winter zaaien. Zeer bijzonder aan deze plant zijn de aan elkaar gegroeide bladeren die water op vangen in een soort bakje, in dat bakje met water vallen insecten die daarin verdrinken, of de plant hiervan ook profiteert is onduidelijk, maar ik denk zelf van wel, ook leeft er een speciaal soort plankton in het water, dat alleen maar in de kaardebol bakjes voorkomt. Er bestaat ook nog de kleine kaardebol en de slibbladige kaardebol, deze zijn veel zeldzamer en bloeien wit.

Het is idd de kaardebol. De plant is afkomstig uit Chili. Hierna nog een leuke bijzonderheid.De Bloemhoofdjes van de kaardebol werd in de Middeleeuwen gebruikt voor het ruwen van gevolde wollenlaken, hiertoe werden een aantal van deze kaardebollen in een kruisvormige houten houder bevestigd. Later zijn er zelfs speciale machines ontwikkeld voor het ruwen van weefsels met behulp van de kaardebol. De bloemhoofdjes werden daartoe op stalenpennen geregen. Een dergelijke machine staat nog opgesteld in het Nederlands Textielmuseum te Tilburg. Als wolkaarde is de weverskaarde nooit gebruikt. De stekels van deze zaadbol zijn daar niet sterk genoeg voor.

Bronnen:
wiki

Het is de koningsdistel

En als je geluk hebt en je laat de zaadbollen staan komen in de winter putters de zaden eruit peuteren. http://zoom.nl/foto/1243602/dieren/in/category-2/putter-op-kaardebol.html#

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100