Als de bloem van een plant verdord is is het zaad dan al gevormd?

Ik heb een mooie plant in een pot. Hij is ca 30 cm hoog en heeft ovale groene blaadjes en tamelijk grote blauwe bloemen. Hij staat buiten en is daar geheel spontaan in die pot opgekomen. Heb geen idee hoe hij heet en vind dat ook niet zo belangrijk. Heb hem ook wel eens bij iemand als kamerplant gezien. De blauwe blaadjes, 5 meen ik, groeien als een soort van ster uit wat eerst de knop was en hellen in een boogje achterover. Die bloemen lijken eigenlijk op lelies maar zijn het volgens mij niet.

Er zijn al een paar bloemen uitgebloeid en die blauwe blaadjes zijn verdord tot beige. Ik heb ze daar waar de steel begint vanmiddag afgeplukt. Zit er in dat bloembeginsel, dat nu nog groen is, rijpend zaad? Ik wil dat zaad graag winnen want ik vind deze plant erg mooi en hij doet het geweldig. (Het is nu donker dus kan ik hem niet fotograferen).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bloemen zijn de geslachtsorganen van een plant. Indien er een bevruchting heeft plaats gevonden, heeft de bloem zelf geen functie meer en verdort. Echter de bloembodem blijft in leven en gaat nu pas uitgroeien. Ze kunnen uitgroeien naar b.v. appels, of bessen, of noten, of zaaddoosjes enz. Maar ook dan is het zaad nog niet rijp. Eerst moet alles uitgegroeid zijn en uitgerijpt. Bij veel planten worden dan pas de zaaddoosjes bruin en ook de stengels waar hij aan vast zit. Sommige zaaddoosjes springen nu open en laten hun zaadjes los Pas dan kan je het rijpe zaad er af halen en drogen- zaaien. Ben je echter te vroeg met oogsten dan is het zaad niet kiemkrachtig.

Als de bloem van een plant uitgebloeid is, is het zaad vaak nog niet rijp. Afhankelijk van het weer gaat er dan nog enige tijd overheen om het zaad te laten rijpen. In z'n algemeenheid kan je stellen dat het zaad rijp is, zodra het makkelijk loslaat van de plant, bijvoorbeeld als je er licht aan schudt. Vervolgens moet je het zaad eerst goed drogen , op keukenpapier bijvoorbeeld, voordat je het op een koele plek kan bewaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100