Nieuwe conifeer wordt voor de 2e keer geel bruin en verdord ?? De conifeer die eerst op deze plek stond is ook doodgegaan ! Wat kan ik eraan doen ??

Weet jij het antwoord?

/2500

Dag Nic1979, het lijkt er op mijn scherm op alsof je een foto bij je vraag hebt gevoegd maar die is bij mij alleen maar zwart... is het een foto van de conifeer bij nacht? ;) De oorzaken die ik zou kunnen bedenken zijn in ieder geval dat de conifeer misschien te hoog geplaatst staat (op het hoogst gelegen punt van de tuin) waardoor soms bijna al het vocht naar de lager gelegen stukken van de tuin stroomt. Of coniferen hier ook een probleem van maken zou ik niet weten, maar sommige andere planten wel, net zoals dat omgekeerd sommige planten die van droogte houden het soms niet goed doen op de lager gelegen punten in de tuin. Verder kan het ook zijn dat de grond op die plek om wat voor reden dan ook vervuild, of heel arm aan voedingstoffen is. En wat ook nog mogelijk is is dat de conifeer te weinig zon krijgt doordat andere bomen hem overschaduwen. Daar houden ze namelijk helemaal niet van! Kan een van deze drie oorzaken het probleem verklaren? Toegevoegd na 3 minuten: Hé! Na het versturen van mijn antwoord kon ik de foto ineens wel zien! Maar ik kan aan de hand van de foto's niet genoeg zien om te weten of een van de oorzaken die ik noem het probleem verklaren helaas.

Het is bij beide foto's een schimmelziekte. Waarschijnlijk zijn de wortels ook zwartig. Ik denk dat de grond om je conifeer heen een schimmel heeft, zodat elke plant die je daar neerzet het op dezelfde manier gaat doen. Bruine takjes aan de onderkant en uiteindelijk dood. Deze kun je weggooien en nieuwe grond in dat stuk van je tuin.

Kijkt u eens aan de voet onder de bast. Ziet u hier gaatjes en gangetjes leest u dan verder in de link. Het gaat over de Japanse kever. Een nieuw fenomeen wat schade ( verdorren/bruin worden ) aan Coniferen veroorzaakt. Citaat 2004. De Japanse kever is in town! Recent dook het knagertje op in Ridderkerk waar het met z'n vriendjes al vele coniferen heeft omgelegd. Nu komen verontrustende berichten uit de rest van de regio. Onderzoeksbureau Alterra sloeg begin deze week alarm, het bericht belandde gisteren op Teletekst en sindsdien komt insectendeskundige Leen Moraal van Alterra nog amper aan werken toe. Dordrecht belde, Rotterdam, Woerden hing aan de lijn, het Brabantse Rucphen en uit IJsselstein kwam een verontrustend e-mailtje. Met allemaal dezelfde vraag: onze coniferen zijn ook plots van top tot teen bruin. Zou het soms de Japanse kever zijn?

Bronnen:
http://milieucentrum.rotterdam.nl/index.ph...

De conifeer staat in een zeer onnatuurlijke omgeving. Alle water dat bij regen vanaf je terras stroomt, komt in de grond rondom de conifeer. Dit voorjaar is er zeer veel regen gevallen. Bij het planten van een flinke kluit, moet je natuurlijk een groot gat maken, het plantgat, na het dicht gooien van dit plantgat, blijft er onder de grond een kuil bestaan gevuld met de kluit en losse grond. Bij veel regen loopt onder de grond de plantkuil vol water en daar staat de conifeer nu juist met zijn wortels in!! Doordat een conifeer geen bladeren maar een soort naalden heeft, zie je de gevolgen pas veel later ( vaak maanden). Een conifeer moet een losse, vochthoudende, iets wat zure grond hebben, die in de winter beslist niet te nat moet zijn en in de zomer niet te droog. Ze hebben een hekel aan kleigrond, natte kleffe grond, waar geen zuurstof genoeg in zit. Ook willen katten/ honden er nog wel eens tegen aan plassen, vooral de onderste halve meter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100