Maakt het uit voor een kruidentuintje als er een plastic kap overheen zit?

Ik wil graag een kruidentuintje aanleggen. Kan ik gewoon een kweekkastje kopen? met plastic afdekkap? zo word het moeilijker voor slakken om erin te komen.

Ik ben van plan hem op het balkon te zetten, er is daar bijna altijd zon, krijg je dan niet dat het veel te heet word voor de kruiden plantjes?

Weet jij het antwoord?

/2500

De meeste kruidenplanten zullen het veel te heet krijgen met een plastic kapje er over heen, met zon, kan het tot boven de 40 graden worden. De meeste tuinkruiden, staan het liefst gewoon in de volle zon, in goede potgrond en in ruime bakken. Slakken lusten de meeste tuinkruiden niet.

Natuurlijk kan je gewoon een kweekkastje (of andere afdekking) kopen voor je kruiden. Trouwens, dit is zelfs beter dan direct in het zonlicht. De planten kunnen er niet tegen, en drogen uit. Het zonlicht dat door een transparante afdekking komt is genoeg voor deze planten. Zorg er wel voor dat de lucht er regelmatig verfrist word. Je kan bijvoorbeeld het kweekkastje 's avonds open zetten, of bij sommige zitten er een soort raampjes of gaatjes in. Ik heb zelf een paar jaar geleden een kweekkastje met raampjes die je open en dicht kan zetten gekocht, en heb sindsdien geen last meer van uitgedroogde planten. Conclusie: Het maakt niet alleen uit, het is juist beter. Veel plezier nog met tuinieren!

Veel van onze geliefde kruiden, zoals thuim, rozemarijn, basilicum komen oorspronkelijk uit het midellandse zeegebied. Die vinden droogte en hitte HEERLIJK. Het afdekken van planten, waardoor lucht niet kan circuleren, zorgt weliswaar voor minde ruitdrogen, maar werkt als een kas: De lucht wordt steeds warmer en in de volle zon kan een klein kasje snel leiden tot koken van de planten, die sterven. Beter is de hoeveelheid grond die je planten hebben te vergroten, en goed te gieten. Doe dit gieten met lauwwarm water, zodat het makkelijk door de grond opgenomen wordt. Beter geen kap er op als wel.

Wij hebben al jaren onze kruiden in een bak aan de schutting hangen zodat de slakken er niet bij kunnen komen. Vooral basilicum vinden ze erg lekker. Afdekken is helemaal niet nodig. Onze tuin ligt op het zuiden, dus ook de hele dag zon. We hebben ook een bak met pluksla en een bak met rucola aan de schutting hangen. Elke avond wat verse sla en kruiden plukken voor het eten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100