Dat ziet eruit als de Perzikkrulziekte, veroorzaakt door een bladschimmel. Direct na het uitlopen van de perzikknoppen vertonen de perzikbladeren een gebobbeld en opgezwollen uiterlijk. Ze zijn misvormd en verkleuren geelgroen tot rood. Later vormt zich een wit laagje op het blad. Bladranden krullen naar binnen. Aangetaste perzikbladeren en vruchtjes sterven af en vallen in juni vroegtijdig af. Einde juni of begin juli kan er aan de kale scheuttoppen hergroei optreden.
De natte bladeren, scheuten en vruchtjes zijn enkel in jonge toestand vatbaar. De overwintering van de schimmel heeft plaats in de knopschubben en op de twijgen. De infectie gebeurt bij het hernemen van de groei in februari of maart. De schimmelsporen spoelen door de regen naar de ontluikende perzikbladeren en deze worden direct geïnfecteerd.
Net voor het uitlopen van de perzikknoppen was het ideale tijdstip om schimmelwerende ofwel plantversterkende middelen te gebruiken geweest.
Licht aangetaste bladeren kunnen best verwijderd worden, voor ze wit worden.
Net na de bladval (of bij 90% bladval) kan ook één of twee keer behandeld worden met schimmelwerende producten. De meeste schimmelsporen op de twijgen en knopschubben worden dan opgeruimd.
Een behandeling met schimmelwerende producten zodra de ziektesymptomen (geelrood krullend perzikblad) zichtbaar zijn is helaas nutteloos! Plantversterkende middelen kunnen helpen om sneller te hergroeien.
- Bronnen:
-
http://www.houtwal.be/vakartikels/steenfru...