ga in de winter verhuizen nu wil ik graag wat vaste tuinplanten mee nemen? hoe pak ik dat het beste aan!!!

het gaat om buxus figuren en soort boompje paraplu model en hortensia

Weet jij het antwoord?

/2500

De winter is een goede tijd daarvoor. De plant is dan in rust. Graaf ruim om de stam een greppel. Voldoende diep. Daarna met een spitschop onder de plant doorgraven, diep genoeg ook, zodat de meeste wortels behouden blijven. Trek hem dan langzaam los door de plant heen en weer te duwen. Je merkt dan dat hij hier en daar nog vastzit. Probeer hem op die plaatsen ook los te graven. Het is niet erg als hier en daar een wortel wordt doorgegraven. Zolang de meeste maar behouden blijven. Zet het geheel in een grote emmer of een cementkuip en verhuis hem. Graaf in de nieuwe tuin een voldoende groot gat, zet de plant er weer in, vul de aarde goed aan en druk die stevig aan. Zorg voor voldoende vocht als de grond droog was, en in elk geval goed vochtig houden als het lente wordt en de plant weer water gaat opnemen. Doe dit niet bij vorst. De kans is erg groot dat het goed gaat. Omdat je in de winter verhuist. De eerste lente en zomer zal de plant misschien niet zo uitbundig groeien als normaal, maar het jaar erop voelt hij zich weer thuis als hij op een geschikte plek staat.

Als je nu nog niet gaat verhuizen en je vaste planten t.z.t. wilt verhuizen naar je nieuwe tuin dan kun je nu het beste de kluiten van de vaste planten rondom lossteken en voor de rest als dit mogelijk is de planten laten staan totdat je ze wilt verplaatsen. Moeten de planten onmiddellijk weg dan kun je kluiten vast in een hoek in de nieuwe tuin laten overwinteren.

De Buxus stuiken steekt u - spits naar binnen toe - rond met een spade. Vuistregel is de plant van boven te bekijken en de bladrand als grond cirkel voor de spade te zien. Dan pakt u de struik met een hand en met de spade wipt u de kluit omhoog. Het boompje paraplu. Ook hier steekt u rond. Is het een conifeer zorgt u dat er genoeg kluit over blijft. Knoop maar een doek om de kluit. Zoals oma om de soeppan. Bij bladverliezende is het zorg veel wortel te houden. Hier hoeft echter geen kluit over te blijven. U heeft dan "naakte" wortels. De Hortensia haalt u nu ook er uit met kluit als de buxus. Bewaren. Van belang is de duur dat u deze planten wilt opslaan wanneer u ze gerooid hebt. In emmers kunt u de buxus en hortensia lang bewaren Het stammetje moet echter wel met grond bedekt zijn op de plek waar men het tijdelijk opslaat. Kan ook in een emmer. Als er geen vorst in de grond is kunt u planten. Advies is om in een zo kort mogelijk moment v00r verhuizen de planten te rooien. Toegevoegd na 6 minuten: Correctie - Het stammetje moet echter wel met grond bedekt zijn Moet zijn - Het wortel gestel van het stammetje

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100