Waarom vinden vliegen het nodig om het huis binnen te komen vliegen?

Het is 1 dag mooi weer... lekker de tuindeur de hele dag open en nu, begin van de avond, heb ik een stuk of 6 (zeer actieve) vliegen in m'n woonkamer. Ze cirkelen steeds in dezelfde vierkante meter rond, zonder de uitgang te (willen) vinden.
Vraag: waarom komen ze binnen??

Weet jij het antwoord?

/2500

Vliegen maken geen vluchtplan voordat ze opstijgen zoals een vliegtuig dat wel doet. Ze vliegen ook buiten maar wat rond, opzoek naar wat te eten. Vinden ze het buiten niet dan kan het zijn dat ze iets bij jou binnen ruiken en daar op af gaan.. Dat zijn de vliegen met honger .het kan ook zijn dat als je doorzon kamer hebt, dat hij denk dat er aan de andere kant weer uit kan. Dat hij niet helemaal hoeft om te vliegen. Dat zijn vliegen die net gegeten hebben, en op weg waren naar huis..;-))

Heeft daar weinig mee te maken. Vliegen gaan naar het licht maar ook vooral naar de warmte en dat is de reden waarom ze zo graag binnen komen. Nadien zitten die meestal op de ramen omdat ze dan naar het licht gaan. That's it !

Op de een of ander manier schijnt dat met de luchtstroom te maken te hebben. Vanuit huis stroomt een warme lucht naar buiten. Vliegen detecteren deze luchtstroom en gaan daar tegenin. Zo komen ze dus het huis binnen. Eenmaal binnen is de luchtstroming veel minder of nagenoeg nul. De vliegen cirkelen dan in de warme kamer lucht hun rondjes zonder duidelijk doel. Ze houden dus duidelijk van warmte. Huizen die airconditioning aan hebben en dus een koude uitstroom naar buiten hebben, hebben veel minder last van invliegende vliegen.

Aan het einde van de prachtige koninginnendag en een buitentemperatuur van boven de 20 graden, werd het tegen de avond koeler en er kwam meer wind. Op dat moment zoeken de vliegen naar een windstille lekker warme ruimte. Als er voor een vlieg dan ook nog allerlei lekkere luchtjes naar buiten komen, is de huiskamer snel gevonden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100