Hoe komt het dat vogels vetbollen in de winter links laten liggen?

In het voorjaar en najaar wordt er gretig gegeten van de vetbollen die ik in de tuin heb hangen maar in de winter haast niet. Het vreemde is dat bij mijn moeder ze wel de hele winter door gegeten worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat komt omdat de natuur momenteel de vogels meer dan genoeg te bieden heeft.

Het ligt minder aan de vetbollen en meer aan de omgeving. Waarschijnlijk is er iemand in de buurt (buurman?) Die "makkelijker" voedsel heeft liggen (pinda's zonnebloempitten enz.) De vogels moeten bij een vetbol moeite doen om de zaadjes eruit te krijgen. Makkelijker is het om snel een pinda of pit te pakken, deze mee te nemen en op een veilig plaats op te eten.

Gebruik jij dezelfde samenstelling van de bol als je moeder? Zo niet, dan zou het aan de inhoud kunnen liggen. Maar als het over de huidige "winter" gaat, dan is de oorzaak dat de vogels nu nog voldoende voedsel kunnen vinden. Omdat niets bevroren is en/of onder sneeuw ligt. Dus ze hebben nog geen behoefte eraan.

Zijn jouw vogel-gasten misschien trekvogels, die in het zuiden overwinteren?

Het kan zijn dat je vetbollen niet op een goeie plek hangen volgens de wintervogels in jouw tuin. Daarnaast: vet is krachtvoer. Vogels eten dat graag als ze moeten gaan trekken (in de herfst), of als ze zich rotwerken om hun jongen te voeren (dan eten ze zelf graag van vetbollen en pinda's, en néé, dat voeren ze niet aan hun jongen). Misschien hebben ze niet genoeg honger nu, of is het vet intussen ranzig geworden, dan eten ze het ook niet meer. Wat gebeurt er als je bijvoorbeeld een pindasnoer of -netje ophangt? Eten ze dat voer wel?

Als de winter echt nog komt dit jaar dan komen de vogels die je verwacht ook echt wel. Momenteel vinden de vogels overal nog voldoende voedsel en hebben ze echt geen trek om bijgevoederd te worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100