Hoelang kan ik leven van groenten uit mij eigen tuin?

Mijn tuin is ongeveer 9 x 5m.
Als ik daar aardappelen, sla en diverse andere groenten in kweek hoelang kan ik daar met een gezin van 4 personen van eten?
Mijn simpele gedachte gang zegt dat je na 1 oogst er doorheen bent. Ik bedoel aardappelen groeien niet in 1 week toch?
En het wordt winter straks. En wat als die oppervlakte een overdekte kas is.
Kan ik dan dag in dag uit uit mijn moestuin eten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, je kunt het niet onbeperkt uit je kas blijven eten omdat je groenten dan gaan bederven als het of overrijp is. Je kunt het wel een poosje eten als het net rijp is en dan bijvoorbeeld nog een week of misschien 2 (dit verschilt per groenten). Wat je wel kunt doen is het invriezen, maar dan gaat het echte verse er natuurlijk ook wel vanaf. Het smaakt natuurlijk nog wel goed maar dan krijg je gewoon winkel kwaliteit of iets beter wellicht.

dag in dag uit is misschien teveel gevraagd, maar je kunt bv boontjes en sla heel goed met tussenpoos van een week zaaien zodat ze niet allemaal tegelijkertijd rijp zijn, en je te veel hebt. Verder kun je als de ene groente van het land is, er een andere op zetten. koolsoorten bv. Ik weet de volgorde en groeitijd ook niet precies, maar daar zijn boeken en internet voor

Als je aardappels verbouwt duurt dat erg lang en levert relatief weinig op. Ik zou meer voor groenten gaan. Bovendien mag je in de bloembollenstreek geen aardappelen verbouwen (ziekten), en anders maar 1 keer in de 3 jaar op dezelfde plaats (aardappelaaltje). Ze komen echt controleren (luchtfoto's). Ik zou dus niet alles tegelijk zaaien, of je moet de rest inmaken. En Bv geen kroppen sla maar snijsla verbouwen. In een kas heb je een langere periode maar in de winter groeit nog steeds niets. Je kunt er altijd een volkstuintje bijnemen en daar dingen verbouwen die je kunt invriezen of wecken om de winter door te komen.

35 vierkante meter is niet veel voor een gezin met 4 kinderen ik had een tuin van 75 vierkante meter en we zijn met zn 3jen als je aardappels zet en je wilt een opbrengst van 2 kistjes dan heb je de hele tuin al nodig en april is de tijd om aardappels te poten en ergens in juni kan je oogsten dus een groot deel van de groeitijd kan je niets planten gebruik je de tuin alleen voor groenten dan kan je er aardig wat mee als je zelf zaait dan kan je halve vierkante meter gebruiken voor ieder soort wat je wilt zaaien en als je om de 14 dagen wat zaait heb je de hele zomer door groenten courgettestruiken gebruiken enorm veel ruimte en overwoekeren je hele tuin...ook pompoen in aug kan je winterplanten zetten zoals veel koolsoorten al bij al denk ik niet dat je het hele jaar van je tuin kan eten,ook niet met een kas wat ook een mogelijkheid is om bakken boven de grond te zetten op een tafel of palen zo creeer je meer tuin

Je zult moeten plannen: een deel voor aardappelen, een deel voor groentes als kool en ui, enzovoorts. Je moet bepaalde groentes namelijk niet twee keer op dezelfde plek telen, of niet na elkaar (vruchtwisseling). Niet elke groente heeft evenveel tijd nodig om oogstbaar te worden: raapstelen kun je al na een paar weken oogsten, maar prei heeft lange tijd nodig, en eventueel meerjarige gewassen moeten natuurlijk ook een vaste plek hebben. Wat ik zelf een geweldige site vind is deze: http://www.makkelijkemoestuin.com/index.html - heel veel tips en aanwijzingen. Dat gaat over telen in bakken, van 1.20 bij 1.20, en 1 zo'n bak kan genoeg opleveren voor 1 persoon voor een jaar. Dus in jouw tuin zou je een heel eind moeten kunnen komen. In de winter zul je dan spruiten eten, boerenkool, en alles dat gekweekt is en langer houdbaar is: kolen, pompoenen, en dergelijke. In een kas die verwarmd is kun je natuurlijk exotische dingen kweken, maar in de winter kun je daar niet zomaar dingen kweken die je normaal gesproken in de zomer kweekt - warmte alleen is niet voldoende, licht speelt ook een belangrijke rol. Wel kun je in een kas al dingen voorzaaien en zo een voorsprong nemen in het voorjaar. Meer handige links: http://www.freewebs.com/ruudendiana/inhoudsopgave.htm http://www.infotalia.com/nld/tuin/moestuin_en_kruidentuin/moestuin/default.asp http://www.moestuinforum.nl/ http://www.bolster.eu/ heeft ecologische zaden http://www.denieuwetuin.be/ heeft veel bijzondere zaden https://www.vreeken.nl/2007/index1024x768.php?urloptions= zaden en aardappelen Succes!

Indien je het stukje van 9x5 vol zet met alleen maar aardappelen, dan heb je voor 4 personen niet eens genoeg voor een jaar aardappelen. Veel groente doet er na het zaaien wel 6 tot 8 weken over voordat je kan oogsten, zou alles in een kas staan, dan groeit het wel veel sneller en kan je vaker oogsten. Maar in de wintermaanden is er te weinig daglicht, dan zou je moeten gaan bijlichten. Eigenlijk zijn de wintermaanden buiten nog het makkelijkst, want de zomer er voor zijn deze groente al gegroeid en die kan je oogsten van af de herfst tot aan het voorjaar ( half jaar dus) Maar neem je b.v. zomer andijvie, die moet je binnen een week vaak opeten, anders schieten ze door, dat heeft dan geen enkele zin er veel van te kweken. Wil je ieder week een of twee keer andijvie eten, dan moet je ook iedere week andijvie planten/ zaaien en dat maanden achtereen, dat neemt al veel ruimte in beslag. Komt nog bij, dat er in een natte of juist droge zomer ook vaak wat mislukt en in een koud voorjaar, kan er ook nog veel bevriezen. Er zal dus heel veel soorten groenten staan, die je nog niet kan oogsten. Wil je een jaar voldoende van je tuin eten, dan mag je tuin wel 10x zo groot zijn. Veel gewassen mag je maar een maal per 3 jaar op de zelfde plaats staan. Zo zal je dus met aardappelen en bonen, ieder jaar een stuk moeten opschuiven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100