Is er iets op tegen om "overtollige" stekelbaarsjes uit de vijver in de sloot uit te zetten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vanuit biologisch oogpunt is er niets op tegen, aangezien het een in nederland van nature voorkomende soort is. Wettelijk gezien is er wel iets tegen; De flora en faune wet, paragraaf 4, artikel 14 zegt hierover: 1.Het is verboden dieren of eieren van dieren in de vrije natuur uit te zetten.

Door het ontbreken van natuurlijke vijanden van de stekelbaarsjes in je vijver, krijg je er altijd veel te veel. Ze uitzetten in een sloot is geen enkel probleem, vroeger zaten ze in vrijwel alle sloten. De reiger eet stekelbaarsjes en dan de gewone baars eet ze ook.

Of het de driedoornige of de tiendoornige stekelbaars is; ze staan op de rode lijst. U hebt ze in een winkel gekocht. Volgens mij is er nu allerlei ingewikkelde regel- en wetgeving waarin staat dat je een "huis"-dier niet in de vrije natuur mag uitzetten. Maar als je het mij vraagt en ik zou heel eerlijk antwoorden, dan mogen ze blij zijn dat er mensen zijn die een overschot aan gekweekte beschermde diersoorten in het wild terug willen en kunnen zetten. Kortom: Ja er is iets op tegen, wettelijk gezien. Al is het me een raadsel hoe dat zit want de wetgeving is soms bijzonder ingewikkeld. En ik heb heel sterk de indruk dat er geen agent is die hier een idee van heeft, laat staan dat er op gehandhaafd zal worden. Wilt u wel graag precies weten hoe het zit, neemt u dan contact op met de AID groendesk meldkamer. Voor particulieren is dat telefoonnummer: 045-5466230 http://www.aid.nl/aid_gd_home.htm Toegevoegd na 19 uur: Hoe gecompliceerd zie je hier onder: - Flora en Fauna wet H3 paragraaf 4 art 14 sub 1 zegt "Het is verboden dieren of eieren van dieren in de vrije natuur uit te zetten." Waaronder stekelbaarsjes. - Flora en Fauna wet H3 paragraaf 4 art 14 sub 3 zegt "Het is verboden planten of dieren, behorende tot bij algemene maatregel van bestuur aangewezen soorten, onder zich te hebben, binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te koop te vragen, te kopen of te verwerven, ten verkoop voorradig of voorhanden te hebben, te verkopen of ten verkoop aan te bieden, te vervoeren, ten vervoer aan te bieden of af te leveren, te gebruiken voor commercieel gewin, te huren of te verhuren, te ruilen of in ruil aan te bieden." Waaronder stekelbaarsjes. - Flora en Fauna wet H3 paragraaf 4 art 14 sub 5 zegt "Het verbod, bedoeld in het eerste lid, geldt niet voor het uitzetten van bij algemene maatregel van bestuur aangewezen vissoorten, waarop de Visserijwet 1963 van toepassing is." Vervolgens de visserijwet 1963 opzoeken en kijken of de bewuste vis er in staat en wat er over gezegd wordt. Sneller is het te bellen met AID groendesk meldkamer. Die kunnen precies uitleggen hoe en waarom de wetgeving zus en zo zit ALS u het wilt weten. Maar gehandhaafd zal er niet op worden tenzij je dat graag wilt om een gerechtelijke uitspraak hierover te kunnen horen.

Bronnen:
http://www.aid.nl/aid_gd_home.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100