Kikkers zijn beschermd en mag je niet vangen, wat nou als de beestjes zelf mijn vijver zijn gaan bewonen, ben ik dan strafbaar?

Als de kikkers in mijn vijver zitten (met een netje erover) leven ze dan volgens de wet "in gevangenschap" of wordt er rekening mee gehouden dat de diertjes ook een eigen willetje hebben? Ze kunnen ondanks het net eruit komen hoor, heb speciaal voor de kikkers hier en daar gaten erin geknipt zodat ze ook lekker op de kant kunnen zitten. Zelfs de inrichting heb ik op ze aangepast (varens langs de kant, modder in de vijver zodat ze in de winter niet doodgaan).
Ze zaten in mijn oude (verwijderde) vijver, maar heb ze mee verhuisd naar de nieuwe (3 m verderop).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op je eerste vraag is het antwoord: - Nee, je bent niet strafbaar wanneer kikkers jouw vijver zijn gaan bewonen. Vergelijk het maar met huismussen of gierzwaluwen die onder jouw dak zijn gaan wonen. Als je ze wilt gaan verwijderen dan moet je pas gaan opletten, want dat mag inderdaad niet zo maar, omdat ze beschermd zijn. Leven ze nu in gevangenschap ? Ze kunnen er uit hoor. - Als ze zelf in en uit kunnen, naar believen, dan leven ze niet in gevangenschap, maar hebben ze bij jou een geschikt biotoop gevonden. Dat is juist heel gunstig voor ze. Alle amfibieën in Nederland zijn beschermd verklaard omdat er te weinig van zijn. Er zijn er te weinig omdat ze steeds minder plek vinden om te kunnen leven. Jij hebt klaarblijkelijk zo'n plek gecreëerd. Je doet dus in wezen nu goed werk voor de kikkers. En dit is zonder overdrijven. Zo makkelijk is het soms om iets voor het herstel van de biodiversiteit te doen. ( Niet schrikken van de opmerking dat je goed werk doet voor de kikkers !! :-) ) Nu lees is dat je zelfs de omgeving hebt aangepast om het voor de kikkers zo gunstig mogelijk in te richten allemaal, zodat ze de meeste kans maken om te overleven. Je hebt een dikke vette pluim verdiend wat mij betreft !! Waren er maar meer mensen zoals jij in staat zich te verdiepen in hun dierlijke bezoekers en ze een beetje op gang te helpen. Petje af voor je, muffin05 ! Hieronder wat ideeën om je tuin meer geschikt te maken voor wild levende dieren, voor degenen die door jouw actie geïnspireerd raken en ook aan de gang willen :-)

Bronnen:
http://vroegevogels.vara.nl/Tuinreservaten...

Dat is speling van de natuur.

Ik zou ze gewoon met rust laten. Ze doen toch niks.! Maar als ze echt overlast doen. zou ik wel actie ondernemen. En een collectief bloedbad van maken van die vijver... ssstttt!!!

Ja, volgens de wet, mag je ze niet vangen, niet vervoeren en niet in je bezit hebben. Zijn het bruine kikkers, dan zijn die het liefst in je tuin in rommelhoekjes uit de zon. Zijn het groene kikkers, die zijn het liefst in en bij het water en juist graag in de zon. Ze kunnen je vijver weer uit, dus heb je ze niet in bezit. Modder in de vijver is totaal niet noodzakelijk voor het overwinteren, wel overwinteren ze op de bodem ( groen kikkers) en daar ligt altijd de modder, daarom zijn de mensen gaan denken dat de kikkers de modder nodig zouden hebben om te overwinteren. Plaats wel altijd een luchtpompje in je vijver voordat het gaat vriezen, dan zullen de kikkers nooit stikken onder het ijs en de vogels kunnen drinken.

Laat ze gewoon lekker zitten in je vijver, als ze echt gaan opvallen met hun geluiden zou ik toch een oplossing zoeken. groetjess. Toegevoegd na 1 minuut: oja, in de winter moet je ook even kijken dat ze het niet koud gaan krijgen want ik weet niet precies waar ze overwinteren snachts maar kijk dat even na op google. Toegevoegd na 1 minuut: snachts moet weg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100