Onze beukenhaag begint weer groen te worden. En net als alle voorgaande jaren beginnen bepaalde - dezelfde - beuken het eerst. Hoe komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij alle bomen die uit zaad worden gekweekt, komen er vaak heel kleine onderlinge verschillen voor. Zeg maar een soort van mutatie. Mogelijk is er een afwijking in de grootte van het blad, de bladvorm, de vorm van de boom, de kleur van het blad en het tijdstip van uitlopen. Bomen uit zaad zijn niet 100 % soortecht, er zijn altijd wel onderlinge verschillen te vinden.

De beukenhaag wordt gevoed vanuit wortels, via het inwendig milieu, deze plekken zullen wel het eerste bereikt worden, omdat ze de kortste weg hoeven af te leggen, en/of de minste weerstand ondervinden.

In aanvulling op vorig antwoord: het zullen misschien ook de sterkere gewassen zijn die eerder beginnen dan de zwakkere. En inderdaad, het wortelstelsel zegt iets over hoe goed het bovengrondse deel het doet.

Het zal de plek zijn, de ene staat meer in de zon dan de ander. Vooral jong blad, dat verborgen heeft gezeten onder andere bladen, kan door felle zonneschijn verbrandingsverschijnselen gaan vertonen. In principe is daar niets tegen te doen. In de loop van de zomer groeien weer nieuwe bladen aan de haag en lost het probleem zichzelf op. Het kan ook nog zijn dat op de ene plek de aarde net wat vochtiger is dan het stukje ernaast. Wat het ook is, het komt helemaal goed!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100