Kan ik mijn druiven nog snoeien?

Weet jij het antwoord?

/2500

De wintersnoei van druiven kan het beste plaatsvinden in de periode van november tot maart. Voordat men de druiven gaat snoeien moet de plant in rust zijn en moet het al zijn blad hebben afgeworpen. Te laat snoeien van druiven kan er toe leiden dat de plant gaat bloeden. Tevens moet er niet gesnoeid worden bij vorst, of wanneer er de kans bestaat dat het gaat vriezen. De zomersnoei is eigenlijk die periode dat de druiven plant in bloei staat. Het eerste moment om te snoeien is dan ook nadat de eerste bloei heeft plaatsgevonden. Wanneer zichtbaar wordt welke scheuten een tros vormen kan het zomer snoeien beginnen. Scheuten met een tros worden 4-5 bladeren na de eerste tros afgeknipt, als een stift meerdere scheuten heeft, of een scheut meer dan 1 tros heeft, verwijderen we de trossen die het verste van de gesteltak staan. Nieuwe groei die ontstaat na deze snoei wordt verwijderd. Nieuwe scheuten die nodig zijn om het stel te vormen worden niet gesnoeid, wel worden hier de trossen weggehaald. Zoals eerder vermeld is het belangrijk de druiven niet te laat te snoeien, omdat in het vroege voorjaar de sapstroom van de druif weer op gang komt. Wanneer er dan te laat is gesnoeid zullen de wonden onvoldoende herstellen, wat er vervolgens toe lijdt dat de druif gaat bloeden. Wanneer er toch te laat gesnoeid wordt, gaat de druif hier niet aan ten onder, maar gaan vele liters vocht en voedingsstoffen van de druif verloren. Toegevoegd na 2 minuten: Na het lezen van dit stukje zou ik zeggen, ja je kunt je druiven nog snoeien. Het beste is dus van november - maart.

Bronnen:
http://www.tuin-serre.nl/druiven-snoeien.php

Ja. Het KAN nog wel. Echter, je neemt een zeker risico. Als ik bij mij naar de druiven kijk, zijn de knoppen begonnen met zwellen. Dit betekent dat de sapstromen op gang zijn gekomen. Als je nu de druif snoeit, kan de plant gaan bloeden maar nog serieuzer: Met de nachtvorst kan de plant zomaar een stuk invriezen. Tenslotte ga je de sapstromen veranderen, en heb je de kans dat de druif extra snel gaat uitlopen. Of zich niet erg, behalve als we nog een periode met vorst krijgen: De jonge scheuten en bloemen kunnen dan doodvriezen. Als je gaat snoeien: Je kan met een aansteker de snoeiwonden 'dichtbranden' door het snij oppervlak te verhitten. Dan worden de vaten dicht geschroeid. Hou ook een beetje extra stengel over (3cm) vanaf de knop die je wilt behouden. Als je druif niet heel erg uit vorm is, zou ik wachten tot de herfst, persoonlijk.

Druiven snoei je twee keer. Als alle blad er in de winter af is en dan heb je nog de zomersnoei. De laatste daar zorg je er voor dat de zon goed bij de vruchten kan komen, dus veel overtollig hout weghalen. Licht en zon zijn heel belangrijk. Beter is minder trossen maar wel mooi en vol dan veel trossen met kleine vruchten. Succes er mee.

De wintersnoei van de druif is van Dec. tot eind januari Hierna kan, al naar gelang de temperatuur, de druif ernstig gaan bloeden ( sap verliezen) dus nu niet meer doen!!

dat ligt eraan... als je een heggeschaar hebt wel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100