Hoe voorkom ik de 'terugslag' (dus dat het de verkeerde kant -richting jou- op komt) van rook uit een kachel(tje)?

Ik geniet van het zien branden van (haard)hout. Mijn hout is droog. Dus maak ik af en toe een vuurtje BUITEN; niet in een vuurkorf maar in een kacheltje met ca. 2 mtr. pijp daarboven. Veel plezier hiervan maar af en toe komt de rook aan de voorkant van de kachel naar buiten en tja .... dat wil ik niet.
Wat doe ik hieraan? Wie heeft een suggestie voor mij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik heb hetzelfde met m,n kachel. wat ik uit je verhaal opmaak heb je een enkelwandige pijp als schoorsteen. dat trekt niet, dat blijft te koud. wat ik heb gedaan is de pijp in 2 rollen aluminiumfolie wikkelenen er dun ijzerdraad om wikkelen, dan trekt hij als een tierelier, en ben je van de rook af. probeer maar, het helpt echt.

misschien een soort van kleine afzuiging in de pijp maken??? anders de pijp wat breder maken

Belangrijkste voorwaarde voor goed branden van een kachel is TREK in de schoorsteen. Wanneer de kachel al enige tijd brandt en er komt nog rook aan de voorkant uit is dat een teken dat de rookgassen niet naar boven willen . Oorzaak kan zijn dat de wind in de pijp blaast en in dat geval moet er een kap op. Andere oorzaak kan zijn dat de pijp niet geisoleerd is en daardoor te snel afkoelt waardoor de trek stagneert.

Zo'n korte pijp ziet leuk uit maar heeft denk ik geen trek. De pijp moet lang en liefst geisoleerd zijn dan krijg je een meer constante warme luchtstroom. De voorkant van de openhaard in de wind zetten kan helpen als je daar de mogelijkheid toe hebt.

Ik zou de vuurkorf wat omhoog brengen, zodat de ruimte tussen de onderkant van de pijp wat minder wordt dan hij nu is. Je moet in het begin wat rustig stoken want de ruimte in de pijp moet eerst warm worden voordat de rookgassen goed opstijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100