Hoelang duurt het voor dat ik appeltjes van mijn dit jaar geplante bomen kan plukken?

ik heb in het voor jaar pitjes van hollandse biowinkel appels geplant en ben de trotse bezitter van 5 appel boompjes geworden maar....
hoelang zal het gaan duren voor ik de vruchten van deze arbeid kan plukken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De appels zoals wij die kennen, zijn resultaten van heel veel keren kruisen van appelsoorten. De oorspronkelijke appel heeft maar kleine zure appeltjes, dat vonden de mensen niet lekker en ging men op zoek naar beter eetbare soorten, als er tussen de wilde appels een soort stond met grotere appeltjes, dan was dat al een winst en ging men die kweken door middel van enten op de gewone wilde appel, later ging men betere appelsoorten met elkaar kruisen en zaaide de appelpitten er van, echter de meeste appels waren weer precies het zelfde als de kleine zure wilde appeltjes, maar een enkeling was toch iets anders, wat groter, wat beter van smaak, beter houdbaar enz. Deze betere nieuwe appels werden weer gekruist met andere betere appels, uiteindelijk zijn daaruit de appels ontstaan die we nu kennen en nog steeds komen er door het kruisen nieuwe soorten bij. Heeft men een nieuw soort, dan kan je er niet meer van krijgen door deze te zaaien, omdat het al kruisingen zijn, zijn ze uit zaad niet soortecht. Er worden kleine takjes afgeknipt en deze worden geënt op gekweekte wilde appels. Dus de zaadjes die je nu gezaait hebt van de appel, komen vrijwel nooit meer als de zelfde soort terug, dus krijg je weer een wilde appel terug en dat duurt een jaar of 10,voordat deze weer appels dragen of langer, omdat deze zaailingen niet geënt zijn, gaan ze eerst heel hard groeien en pas als het een flinke boom is, komen er vruchten aan en die vruchten zijn bijna zeker weer wilde appels.

Ja van pitten planten krijg je de wilde appelsoorten weer terug zo als eddijst al heel uitgebreid weergeeft in zijn antwoord op jou vraag. Als je graag vlug je eerste appels wilt oogsten, koop dan wat jonge boompjes bij een tuincentrum of boomkwekerij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100