Waarom zijn slaapkamers (bijna) nooit op de begane grond?

in elk geval niet waar ik ooit ben geweest

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meeste gewone huizen hebben de slaapkamer op de eerste verdieping, en in flats is het ook logisch dat niet alle slaapkamers op de begane grond zijn :] Veel mensen hebben dan ook zo'n gewoon huis, en maak je dat vaker mee dan een slaapkamer op de begane grond. Ik ken zelf wel mensen met de slaapkamer beneden. Want zij hebben geen verdiepingen.

Eh... omdat het een kamer is waar je overdag niet vaak hoeft te zijn? Het lijkt mij een plaatskwestie: de vertrekken waar je niet de hele dag in- en uitloopt, het verste weg!

Omdat je er slaapt, je hoeft er niet steeds te zijn, maar ook om ruimte te besparen. Als alle slaapkamers op de begane grond waren, dat waren de huizen veel groter dan nu, en zoals je weet de grondprijs is heel hoog.

puur praktisch inderdaad. Als je nou zelf eens een huis gaat bouwen, probeer dan de keuken op zolder te maken en de woonkamer in de kelder. En als je dan een paar maanden verder bent, stel dan weer eens vragen over hoe je het best je keuken in de kelder kan bouwen... Dan kom ik op de koffie bij jou, goed?

Omdat het kleine Nederland met z'n ruim zestien miljoen inwoners, zuinig om om moet gaan met de beschikbare bouw vierkantemeters. Omhoog dus.....!

Dan ben je nog nooit bij mij thuis geweest. Ik woon op een parterre-appartement en de slaapkamer ligt op de begane grond, evenals de keuken, badkamer, woonkamer, enz. Lekker makkelijk!

Bovenstaande redenen zullen waarschijnlijk de grootste rol spelen. Namelijk dat het prettiger is dat die ruimte 'ver weg' staat omdat je daar niet de hele tijd bent. Dus hup naar boven die kamer. Toch denk ik ook dat het met veiligheid te maken heeft. wanneer je een inbreker hoort, zit je zelf nog 'veilig' boven en geeft dat je de kans om nog iets te pakken om je te verdedigen, of de politie te bellen. Wanneer je al beneden zou slapen heb je die tijd/kans niet.

Bij drive-in woningen, waar je dus de garage op de begane grond hebt en de woonkamer op de eerste verdieping, wil er achter de garage (dus aan de tuinkant) vaak nog een slaapkamer gesitueerd zijn. Mijn dochter had zo'n huis. Ik vond het niet prettig. Je blijft op en neer lopen van de begane grond naar de woonkamer: met je boodschappen, vuilnis, als er gebeld wordt en je moet opendoen. Ze zijn er dus wel, de huizen met de slaapkamers op de begane grond, maar praktisch is het absoluut niet.

Dat heeft met de bouwwijze in Nederland te maken. Omdat grond erg duur en schaars is, bouwen we de hoogte in. Omdat het handiger is om de ruimtes waar je het meest bent overdag, het dichtste bij te hebben, zijn de woonruimtes beneden en de slaapruimtes boven. Er zijn ook huizen waarbij het andersom is, waar b.v. de benedenverdieping een klein stukje boven de grond uitsteekt en lage raampjes heeft. Hier is niet zo veel daglicht en deze ruimtes worden dan gebruikt als slaapkamer. In Denemarken zie je dat vaak in heuvelachtig gebied. In Nederland zie je het wel eens bij dijkhuisjes. In landen waar voornamelijk laagbouw wordt gedaan, zijn de slaapkamers natuurlijk gewoon op de begane grond.

dat moet je zelf weten waar je t doet he!

Er zijn verschillende soorten woningen die dit wel hebben. De bungalow heeft alle (soorten) vertrekken op de benedenverdieping, is gelijksvloers en heeft geen vertrekken op de bovenverdieping muv zolder. De semi bungalow heeft alle soorten vertrekken ook op de benedenverdieping maar heeft een aantal slaapkamers ook op de 1ste verdieping. Dit soort woningen is m.n. geliefd bij personen die wat moeilijk de trap op kunnen lopen. De (oude) boerderijen hebben ook vaak een slaapkamer (en badkamer) op de benedenverdieping. Dit was dan voor de ouders van diegene die het bedrijf overnam. Bovenstaande woningen zie ik in mijn omgeving heel vaak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100