Wie is verantwoordelijk voor tegenvallers bij een verbouwing?

Ik heb een offerte voor het compleet renoveren van mijn toilet. Opdracht: "alles eruit wat er nu inzit, dan helemaal opnieuw inrichten". Offerteprijs € 3500.

Stel dat de verbouwing nu tegenvalt. Bijvoorbeeld doordat de vloer verrot blijkt te zijn, of de muren aangetast door weetikveelwat. Daardoor moet er veel meer worden gedaan om de opdracht uit te voeren dan de aannemer heeft gepland.

Wie is verantwoordelijk voor de extra kosten: de aannemer of ik?

Toegevoegd na 43 seconden:
Aannemer is een gerenoveerd bedrijf dat al jaren bestaat en dat is aangesloten bij alle vakorganisaties.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waarschijnlijk is het een renovatiebedrijf, tenzij het bedrijf zelf is gerenoveerd :) Aannemers zullen dit soort meerwerk altijd uitsluiten. Het is onmogelijk om bij renovatiewerkzaamheden te voorspellen wat je allemaal tegen gaat komen, de extra kosten zijn voor de opdrachtgever. En tegenvallers zijn er bijna altijd, alsof de duvel ermee speelt...

Ligt eraan of bijvoorbeeld de verotte vloer. Was dat al voor de verbouwing, dan ben jij verantwoordelijk. Is de schade ontstaan door de aannemer, dan m de aannemer de kosten repaen.

Staat dit niet in de beruchte kleine lettertjes. Of wel in de Algemene Voorwaarden? Want deze heb je bij de offerte moeten krijgen. Dan wel alsnog kunnen opvragen/raadplegen... Wanneer meerwerk niet staat vermeld in de offerte, of algemene voorwaarden dan is de aannemer verantwoordelijk voor de meerkosten. Maar raadpleeg even je 'bijstandsverzekering', of advocaat. Want die kunnen je een veel beter advies geven hierover... Uit ervaring kan ik als ondernemer meedelen dat ik wel eens hard onderuit ben gegaan, omdat ik onverwacht meerwerk niet in een clausule had genoemd...

Als de aannemer ook maar het kleinste vermoeden heeft dat hij ernstige tegenvallers kan tegenkomen, zal hij dat ongetwijfeld onderzoeken voordat een definitieve offerte wordt uitgebracht. Als alles meezit rekent hij ook niet minder tenslotte. Maar je weet t, gelijk hebben betekent niet automatisch gelijk krijgen. Ik zou dus vooraf goed afspreken met de aannemer wie wat betaalt in het geval er zich een ongewenst scenario voordoet. Ik heb wel eens meegemaakt dat een aannemer een tegenvaller had (aannemer had meer puin dan ingeschat en moest een tweede container huren a 400) en ben daar samen met hem wel uitgekomen. Aan een aannemer die vervolgens de boel afraffelt om nog iets aan de verbouwing te verdienen, heb je tenslotte ook niks.

Wat denk je zelf, Een aannemer heeft zelf geen schuld bij jouw voorbeelden. Moet hij dan wel voor de kosten opdraaien? Als hij dit van te voren weet, zal hij een extra kostenpost vooraf gaan rekenen op de offerte. Een soort verzekering dus. Maar ik denk niet dat die extra kostenpost in de offerte en dus opdracht zit. Dus denk ik dat deze kosten ook voor jouw zijn. Evenals de vertraging.

Als het goed is afgesproken met de aannemer en op een heldere en duidelijke wijze is vastgelegd in de offerte dan zijn er niet veel risico's. Echter het komt voor dat aannemers om zeer scherp te kunnen aanbieden een groot aantal zaken opnemen als 'stelpost'. In de offerte van een bouwbedrijf of aannemer voor een uit te voeren bouwklus wordt vaak gesproken over een stelpost of stelposten. Vrijwel elke bouwofferte bevat stelposten. Hiermee worden die zaken aangegeven waarover de opdrachtgever nog geen definitieve beslissing heeft genomen en die na afloop bovenop de offerte in rekening worden gebracht door de bouwer. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat er voor een lage prijs wordt gebouwd. Echter bij afronding van de bouwklus worden er een groot aantal stelposten en/of meerwerk in rekening gebracht waardoor de totale opdracht veel meer kost dan in eerste instantie leek. Zeker bouwbedrijven die te kwader trouw handelen maken van deze methodes gebruik. Advies is om het aantal stelposten in de offerte beperkt te houden zodat u goed weet waar u aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan.

Bronnen:
http://www.woonwebsite.nl

Als het een gerenomeerd bedrijf is, dan heeft hij zijn voorwaarden gedeponeerd bij de KvK en je kunt er zeker van zijn, dat jouw probleem is getekkeld ten gunste van de aannemer. Staat er niet op de offerte dat er handelsvoorwwwrden van toepassing zijn, dan moet je op de offerte laten zetten dat het een vaste-prijs offerte is. Je moet ook letten of het woord p.m. niet in de offerte staat. Ik denk dat jij de offerte maar moet laten lezen aan iemand die iets meer ervaring heeft dan jij, anders kon het allemaal wwel eens tegenvallen. De man die heus geen slechte dingen, maar de wereld is iets anders dan je waarschijnlijk denkt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100