hoe vermeerder je varens?

ik wil graag een varen in huis. hoe geld de verzorging?

ik wil graag weten hoe je varens door middel van uitlopers kan vermeerderen en hoe je hem zo lang mogelijk kunt laten staan. ik ben ook benieuwd hoe lang hij kan staan.

het gaat om de krulvaren met ingesneden blad.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Varens _kunnen_ heel lang meegaan, mits je ze goed verzorgt. Zet ze op een vrij lichte plek maar beslist niet in de zon, geef ze goede aarde met wat humus of turf. Zorg liefst voor een niet al te droge lucht, regelmatig sproeien. Water geven op de potgrond, niet in de plant. Af en toe (eens per maand) wat extra voeding geven (je hebt speciale vloeibare varenvoeding die je in het gietwater doet). Elk jaar verpotten. De standaard krulvaren maakt niet echt uitlopers maar naast de eerste kluit komen steeds meer nieuwe op, bij het verpotten kun je de kluit delen en beide gedeeltes apart oppotten, of je kunt de nieuwe kluitjes voorzichtig loshalen en apart in een pot zetten. Zolang de varen hanteerbaar is (dus nog niet te groot of bijna ontilbaar), is het ook slim om 'm eens in de douche/badkamer te zetten als daar net gedouchet is: lekker vochtig. Ik weet een krulvaren die op deze manier al 30 jaar meegaat ;-)

De krulvaren of wel de Nephrolepis, is een van de sterkste varens voor in huis, toch zijn de varens voor veel mensen een lastige kamerplant, ze weten dat varens vrij donker kunnen staan, maar hoe donker is 'vrij donker' Hier gaat het al vaak fout. Varens staan het liefst op een lichte plaats uit de zon, de potkluit mag nooit opdrogen, maar bij te veel water zal hij zijn blad verliezen, ook bij tocht. Een prima stelregel is: als de grond nog vochtig is, geen water geven! Dan kan je hem nooit 'verzuipen'. Dat is ook nog de luchtvochtigheid in huis te laag voor de meeste varens, iedere dag even nat nevelen met een plantenspuitje, of na het douchen een uurtje de badkamer in, zoals in het vorige antwoord is ook prima natuurlijk. Wel kan deze varen zich op den duur aanpassen aan de luchtvochtigheid van de kamer en het overleven. Geef de varen geen water in het hart van de plant, maar in de overpot ( buitenpot). Op tijd in een grotere pot zetten en mesten is belangrijk. Deze krulvaren is te scheuren, maar dat loopt nogal eens verkeerd af, doordat je dan een deel kan overhouden met te weinig wortels, dus maar niet scheuren, voor ruim 1 euro, koop je vaak een nieuwe. Ook kan je de sporen zaaien, maar dat is in huis uitermate moeilijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100