Als ik mijn huis verkoop en ik koop voor dat geld twee kleinere appartementen, welke bijkomende kosten kan in dan zoal hebben (zie ook uitleg)?

Omdat mijn hart eigenlijk bij een andere stad ligt dan de stad waar ik woon en werk, ben ik al een tijdje aan het denken of het dan niet beter is dat ik verhuis.
Nu zie ik enorm op tegen pendelen, het is een superluxe om met mijn fiets te kunnen gaan werken. Zeker met de gang van zaken bij het treinverkeer in Vlaanderen (België) : dure en overvolle treinen, treinen te laat, treinen afgeschaft etc. De trein is op zich een leuk vervoermiddel maar de organisatie is beneden alles momenteel.
Eén van de overwegingen die ik al gemaakt heb ik om mijn huidige woonst in twee te verdelen. Ik bedoel : het huis te verkopen (ik denk dat ik er nog ongeveer 200000€ voor kan krijgen, maar heb ook nog een hypotheek lopen die gestart is in 2003 voor 20 jaar plus een bijkomende hypotheek voor verbouwingswerken die in dezelfde termijn afloopt).
En dan voor dat geld twee appartementen kopen : één in de stad waar ik woon en één in de stad waar ik werk.
Buiten verhuizen, behangen, schilderen, inrichten zijn er natuurlijk nog andere kosten aan verbonden die rechtstreeks voortvloeien uit deze transactie. Op welke kosten zou ik in dat geval o.a. moeten rekenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik weet niet hoe de huizenmarkt in Vlaanderen in elkaar zit, en wat daar de belastingconstructie is voor huisbezit ? In Nederland is het in elk geval zo dat je maar voor één woning de hypotheekrente kunt aftrekken. Voor de tweede woning moet je dus gewoon de volle mep neerleggen, en dat kan over de jaren een aardige kostenpost worden. Als dat in België niet het geval is, gaat dat nadeel natuurlijk niet op. Daarnaast betaal je natuurlijk voor beide huizen de verzekeringen en vaste lasten. En, in het geval van appartementen, vaak ook niet onaanzienlijke servicekosten. Daarbij komt dat je voor een ton eigenlijk vrijwel nergens in Nederland nog een appartement kunt krijgen ; een garagebox is al een vrij loffelijk streven. Hoe de huizenprijzen in België zijn weet ik wederom niet, maar ook daar lijkt een ton me geen fortuin. Het kan echter uiteindelijk best zijn dat je toch voordeliger uit bent dan met heen en weer reizen, en ach, wooncomfort mag ook best een prijskaartje hebben als je je het kunt veroorloven. En wellicht is één appartement kopen en een tweede huren ook een optie ? Overweeg in elk geval alle mogelijkheden. Ik denk dat het geen kwaad kan je ook goed te laten voorlichten / voorrekenen door een financieel adviseur.

De servicekosten zijn al genoemd. Die maandelijkse kosten kunnen vrij hoog zijn. Ik zou daarom nooit meer een appartement kopen maar een tussenliggend huis. Dan ben je je eigen baas en heb je daar geen last van. Verder moet je (in Nederland) rekenen op. - Kosten voor gas licht en water. In elk geval de vasterechtkosten. - Kosten voor kabel TV en internet. - Gemeentelijke heffingen voor rioolrecht en afvalstoffen. - Het huis waarin je niet woont wordt in box3 belast als vermogen. -Waterschapheffing - .........

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100