Ik sta op het punt een nieuwe hypotheek af te sluiten, en vraag me af of het bij de huidige rentestand niet verstandig is variabel af te sluiten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat verstandig is is afhankelijk van hoeveel risico je kan/wil lopen. Ook is het afhankelijk van de soort hypotheek, een eenduidig antwoord is dus niet te geven. De rente is afhankelijk van de economische ontwikkelingen in de wereld. Banken maken een inschatting van wat de rente in de toekomst zal gaan doen. Deze verwachting is meegenomen in de rente die voor bijvoorbeeld 10 jaar vast staat. Maar de bank loopt bij het vastzetten van de rente voor 10 jaar een risico dat de rente waartegen zij kunnen lenen hoger zal zijn dan wat ze nu verwachten. Om dit risico af te dekken zal de rente die langer vast staat een risicoopslag (risk premium) hebben, waardoor de rente welke voor langere tijd vast staat hoger zal zijn. Puur economisch bekeken is het dus naar verwachting goedkoper om een variabele rente te nemen. Maar dat betekent wel dat je dan zelf het risico loopt dat de rente meer zal stijgen dan wat nu de verwachting is. Gesimplificeerd: variabele rente is waarschijnlijk goedkoper, maar je loopt meer risico. Vaste rente is waarschijnlijk duurder, maar je loopt minder risico. Succes met je keuze!

Ik ben met dito verhaal bezig. Ik kies voor 10 jaar vast. Das rond de 5,5% nu. Een jaar geleden was dit een procent minder. Gaat weer oplopen! Maar ik ben ook niet van plan om 20 jaar in het huis te blijven. Succes

Er zijn geldverstrekkers waar je op ieder moment over kunt stappen van variabele rente naar een vast rentepercentage. Zonder kosten. Er zijn ook banken die €250 in rekening brengen per leningdeel. Ook een mogelijkheid is een variabele rente met een plafond een veilige en voordelige keus. zie b.v. SNS.

Variabele rente is bewezen de goedkoopste, maar je moet daar mee kunnen omgaan. Je moet zorgen voor een buffer. Als bv variabel 3,5% is ga dan uit van bv 6% en maak dat over naar een aparte hypotheekrekening. Dat doe je elke maand. Zo ontstaat een buffer, schat zelf in hog hoog die moet zijn in zou het zeker 5 jr doen. Op het moment dat de rente boven de 6% komt ga je interen, maar dat is naar verwachting niet veel omdat jij van de 6% blijft storten. Werkt goed maar je moet disipline hebben en het geld laten staan anders gaat het mis. Anders kies voor een vaste rente. Probeer altijd NHG te krijgen, zekerheid ongeacht de rente. Nu 10 jr vast met NHG 4,9% zie www.hgn.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100