Mag een hypotheekverstrekker renteopslag blijven vragen?

Toen ik mijn hypotheek afsloot, werd een renteopslag van 0,1% toegepast omdat het hypotheekbedrag hoger was dan de waarde van het huis.

Intussen is het huis in waarde gestegen. Het huis is nu meer waard dan het hypotheekbedrag.

Ik heb gebeld met de hypotheekverstrekker. Die vertelde me dat de renteopslag blijft staan tot het einde van de rentevaste periode, ongeacht de huidige waarde van de woning. Dit zou in het hypotheekcontract staan.

Heeft de hypotheekverstrekker gelijk, of zijn er wettelijke regels die zeggen dat de renteopslag niet meer mag worden toegepast?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik krijg het idee dat je een beetje pech hebt, en nèt bij de verkeerde bank zit. Want het is helemaal niet ongebruikelijk dat banken ingaan op een verzoek tot schrappen van die 0,1%. Bij de Rabobank kun je zelfs volstaan met een WOZ bewijs, en kost het je ook niets. Ik heb begrepen dat het bij veel banken niet anders is, en dat alleen soms een taxatie verplicht is, of dat het je wat geld kost. Je vraagt lettelijk: "mag het". Ik denk van wel. Er zijn volgens mij geen regels die banken voorschrijven wanneer ze wel of niet een opslag mogen berekenen. Daar komt nog bij, dat je het hebt over een contract. Als het werkelijk zo is, dat het in het contract staat, dan maak je m.i. weinig kans, want je hebt dat contract ondertekend. Enige mogelijkheid zou zijn, om een andere hypotheek te nemen, maar dat is bij b.v. een spaarhypotheek al uitgesloten, en bovendien moet je een wel heel hoge hypotheek hebben, omdat je dan opnieuw taxatie- en notariskosten krijgt. Dat zal niet snel opwegen tegen die 0,1% denk ik. Kortom, een typisch geval van pech, en waarschijnlijk ook heel weinig kans, omdat het in het contract staat, wat je hebt ondertekend. Misschien nog eens een schriftelijk verzoek indienen, en daarin de (on-)redelijkheid van die 0,1% aankaarten? Want die opslag blijft in jouw geval natuurlijk wel onzin. Succes! Toegevoegd na 9 minuten: Dit is misschien ook nog interessant voor je: citaat: "De topopslag van uw hypotheek laten vervallen Als er een hypotheek wordt verstrekt waarvan de waarde hoger is dan75% tot 90% van de executiewaarde (waarde van de woning bij gedwongen verkoop), heet dit een tophypotheek. U krijgt dan te maken met een renteopslag. U heeft er, behalve bij de spaarhypotheek, baat bij dat deze rente zo snel mogelijk vervalt. Dit kan zodra uw hypotheek voldoet aan de normen van een basishypotheek. Dit is echter niet bij alle hypotheekverstrekkers even gemakkelijk. Zij laten de renteopslag alleen vervallen op verzoek en enkelen van hen doen dit enkel op de herzieningsdatum. Bereken op deze website of u voordeel kan behalen: www.hypotheekmaandlastenverlaging.nl." meer lezen en doorklikken hier: http://uwhuisenhypotheek.nl/maandlastenverlagen

Ja dat staat echt in je hypotheek contract

Het ligt er helemaal aan bij welke bank je zit. Als je bij de RABO zit, dan geldt: Als u kunt aantonen dat uw woning voldoende in waarde is gestegen, kunt u op ieder moment een verzoek bij ons indienen om uw renteopslag te laten vervallen. Dus ook tijdens de rentevastperiode. In sommige situaties hebben wij genoeg aan uw nieuwe WOZ-beschikking. In de overige gevallen vragen wij u om een taxatierapport. Uw renteopslag kan soms ook vervallen als uw hypotheekschuld lager is geworden. U kunt dan eveneens een verzoek bij ons indienen om de opslag te laten vervallen. Aegon doet het zelfs automatisch als je geleende bedrag ergens tussen de 90 en 75% van je waarde bedraagt. Maar andere banken zijn niet zo soepel en die willen de opslag alleen maar laten vervallen bij een nieuwe renteperiode. Kortom, je moet even de kleine lettertjes gaan lezen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100