Kan ik de vorige eigenaar aanklagen wegens verborgen gebreken?

We hebben een huis gekocht in mei 2018. Nu blijkt dat het huis minder geïsoleerd is dan we dachten. Hier de rapport van de bouwkundige:
Over de daadwerkelijke isolatie als bekeken ter plaatse, en de isolatie aangegeven in de verschillen de stukken, kan ik het volgende aangeven:

1. Het dak, als bekeken op de badkamer, is belegd met PRI-isolatie van 65mm dik.
Deze heeft een Rc-waarde van 2,925 m2K/W.
2. Op de tekeningen staat dat het dak belegd is met isolatie met een Rc-waarde van > 2,5m2K/W.
De huidige isolatie voldoet hier dus aan.
3. In de energie prestatie berekening staat dat de buitenschil een isolerend vermogen dient te hebben van Rc-waarde = 3,2m2K/W.
Gezien dat de gebruikte isolatie al een Rc-waarde heeft van 2,925 m2K/W, en daar nog de overige delen van de buitenschil bij betrokken dienen te worden, is het aannemelijk dat de Rc-waarde van 3,2 m2K/W. behaald wordt.
4. De isolatie-eis in 1999 valt onder de eisen van de periode dat de Rc-waarde van de isolatie > 2,5m2K/W dient te bedragen.
Aan deze eis wordt dus voldaan.
5. In de ‘overeenkomst van aanneming’ staat dat er een isolatiedikte van 100mm gebruikt dient te worden.
Dit is dus niet het geval, aangezien de gebruikte dikte maximaal 65mm is.

Uit bovenstaande delen blijkt dat er aan sommige punten voldaan is geworden, en aan 1 enkele niet.

Het huis is toch best koud dus ik moet laten isoleren. Ik vraag me af of ik de vorige eigenaar kan aanklagen voor verborgen gebreken.
Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, burgers kunnen elkaar in een goed werkende rechtsstaat niet aanklagen. In Nederland is het nog steeds alleen de officier van justitie van het Openbaar Ministerie die mensen, namens het volk, kan aanklagen, gelukkig maar! En dat kan dan alleen in een strafzaak. Dan moet er dus eerst een verdachte zijn van een overtreding of een misdrijf... Daarvan lijkt mij in het geval dat jij beschrijft geen sprake. Je zou kunnen overwegen om een advocaat in de arm te nemen om je mogelijkheden eens te bespreken. Een civiele zaak aanspannen tegen de vorige eigenaar kan dan altijd nog, als alle andere mogelijkheden om met hem tot een oplossing te komen zijn uitgeput! Dat zijn er overigens heel veel, hoor, die andere mogelijkheden!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100