In Nederland is via bestemmingsplannen geregeld waar iets gebouwd mag worden, wat daar gebouwd mag worden en waarvoor dat gebouwde mag worden gebruikt.
Een bestemmingsplan voor een nieuw bedrijventerrein laat toe dat er op een kavel een loods wordt gebouwd, maar dat wil niet zeggen dat je in die loods mag doen en laten wat je wil. Er gelden allerlei regels en voorwaarden voor o.a. geluidsoverlast, geuroverlast, opslag gevaarlijke stoffen, overlast of gevaar door te veel bezoekers of te grote vrachtwagens voor bevoorrading of transport.
Je hebt niks aan een loods als je die niet mag gebruiken voor het doel waar je een loods voor nodig hebt.
Informeer bij de gemeente waar je een loods kunt bouwen (of bestaande loods kunt kopen of huren) voor jouw geplande activiteiten.
Je kunt niet een stuk grond kopen en dan de bestemming wijzigen van landbouwgrond naar bouwgrond. Als een kavel bouwgrond is, of bouwgrond kan worden, dan gaat niemand dat aan jou verkopen als landbouwgrond. Bouwgrond is namelijk veel duurder per m2 dan landbouwgrond.
Dus: Eerst uitzoeken waar je met jouw geplande activiteiten terecht kan qua bestemmingsplan. Dan uitzoeken wat de voorwaarden zijn voor de bouw van een loods (afmetingen, materiaalgebruik, veiligheidseisen) en eventuele verdere inrichting van het perceel (denk aan verharding, uitrit, afwatering, erfbeplanting, etc).
Pas als dat duidelijk is, kun je definitief besluiten om wel of niet de kavel te kopen en te gaan bouwen.