Is het mogelijk om op je 16e alleen te wonen?

Omdat ik niet langer thuis wil wonen, wil ik heel graag een huis/appartement huren. Alleen ik ben 16.. Is het dan wel mogelijk om op jezelf te mogen wonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat kan maar je ouder(s) moeten het ermee eens zijn en het huurcontract ondertekenen. Uiteraard moet je de huur kunnen betalen. Toegevoegd na 17 minuten: En het huishouden doen en voor jezelf zorgen.

Dat is mogelijk, maar ingewikkeld. Een heel huis of appartement zal niet lukken, tenzij je ouder(s) of iemand anders flink financieel bij kan springen. Je zult namelijk weinig inkomsten hebben. Je volgt een opleiding (verplicht tot je 18e) dus je kunt niet fulltime werken. En je valt tot je 23e in de jeugdschalen, dus je verdient gewoon niet veel met een bijbaan. Maar je hebt ook bijv. voor je 18e geen recht op huurtoeslag, tenzij je beide ouders niet meer leven, je getrouwd bent of een kind hebt. Ik ga er vanuit dat dit niet van toepassing is, anders had je het vast genoemd. Een (studenten)kamer huren of ergens in de kost gaan zal misschien wel lukken. Ook dat zal financieel krap worden, zelfs als je maximaal werkt naast je opleiding. Maar dat lukt misschien nog. Het lastige is alleen dat je minderjarig bent: je hebt je ouders of voogd nodig voor het tekenen van een huurcontract en veel andere zaken. In bepaalde bijzondere situaties is het wel mogelijk om aan de kantonrechter te vragen om je gedeeltelijk meerderjarig te laten verklaren. De rechter beslist dan welke handelingen jij zelfstandig mag uitvoeren. Dat kunnen financiële handelingen zijn, maar het kan ook over andere zaken gaan. Je hebt dan alleen nog steeds geen recht op huurtoeslag, en je krijgt er ook geen hoger (jeugd)loon door. Je zou ook nog kunnen denken aan mogelijkheden voor begeleid wonen. Er zijn speciale woonvormen voor jongeren tussen de 16 en ongeveer 23 die om de één of andere reden niet meer thuis kunnen wonen, maar toch ook nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. Vaak gaat het om jongeren die problemen hebben thuis, of psychische problemen waardoor ze een steuntje in de rug nodig hebben om de overgang van thuis wonen naar zelfstandig wonen te kunnen maken. Je kunt misschien ook bij een familielid of een vriend(in) gaan wonen als het thuis niet goed gaat. Of bij een pleeggezin, als dat nodig is. Als je echt serieus naar zulke mogelijkheid wilt kijken, neem dan contact op met het maatschappelijk werk of met een instantie voor jeugdhulpverlening. Vraag een decaan op school, of bel de afdeling sociale zaken van de gemeente waar je woont of de GGD om adressen als je niet weet waar je het beste terecht kunt. Ik weet niet wat er aan de hand is bij jou thuis, maar vaak zijn er ook andere oplossingen mogelijk als er problemen zijn. Vraag hulp bij het maatschappelijk werk of via je huisarts bij de GGZ. Zij zullen je vertellen hoe ze je kunnen helpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100