Kan ik ooit op mezelf gaan wonen?

ik ben 24 jaar, gemiddeld verdien ik 1000 euro per maand, bij een huurwoning van +-500 euro krijg ik +-100 euro huurtoeslag. (mijn bruto jaarinkomen is te hoog voor maximale huurtoeslag) volgens mijn eigen berekeningen kom ik een paar honderd euro in de maand tekort. maar hoe kan ik ooit op mezelf gaan wonen met dit maandloon. hoe doen bijvoorbeeld mensen in de bijstand dat? (ondanks dat hun meer en hogere subsidies krijgen)

Weet jij het antwoord?

/2500

Sta je al ingeschreven bij woningbouwverenigingen? Die verhuren vaak goedkopere woningen/appartementen. Je kunt er natuurlijk ook aan denken om een studio of kamer te huren.. Ik denk dat je een plekje moet zoeken met een lagere huurprijs, ik vind namelijk 500 euro veel huur in verhouding tot je inkomen..

Je vraag is gebaseerd op een hoge huurprijs. In veel steden is dit ook aan de orde (als je prive gaat huren) Toch zijn er zeker mogelijkheden om op jezelf te gaan wonen. Er zijn ook kleine kamers bijv met gedeelde douche en wc en een eigen keukentje. Een vriendin van mij woont in Amersfoort onder die omstandigheden en betaald bijv 350 euro huur. Misschien denk je nu 'ik wil iets van mijzelf' maar in zo'n situatie leef je wel op jezelf. Kan je doen wat je wilt en vanuit daar doorgroeien naar mogelijk een grotere woning.

Vaak vindt je buiten de grens van een stad in een dorp bijvoorbeeld of aan de stadsgrenzen goedkopere woningen. Wil je op jezelf gaan wonen en niet in de problemen komen is zoiets een optie. Je mag maximaal 1/3 va je inkomen aan huur uitgeven, dus let daarop. Dit is incl. een evt. huurgewenning/toeslag. Laat je inschrijven en blijf actief met reageren.

Mensen in de bijstand zijn meestal zeer vindingrijk om toch rond te komen, ze kopen bij goedkope supermarkten, of de voedselbank en gooien geen eten weg. Kleding, meubels, witgoed en accessoires koop je goedkoop bij de kringloopwinkel of rommelmarkt. Je moet ook geen dure abonnementen afsluiten, alles op de fiets doen en prijzen vergelijken. De meeste mensen redden het op die manier, jij moet dat dus ook kunnen, ga eens na wat je allemaal kunt missen en verkoop dat, je hebt geen smartphone nodig, op een oude computer kun je ook internetten, bel met prepaid, dan weet je wat je besteed aan je telefoon. Stel lage eisen aan je woning, met een goedkoop verfje en rolletje behang maak je het makkelijk gezellig. Met een beetje creativiteit hou je zelfs geld over en kun je sparen, maar je moet het wel willen...

Paar honderd euro in de maand tekort? Heb je een auto? Dure hobby's? Ik kom al jaren prima rond van ongeveer dat inkomen, met ongeveer die verhouding aan huur/huurtoeslag. En ik spaar er ook nog aardig van. Nu heb ik géén auto, dus ik kan me voorstellen dat het dan wel een stuk krapper is. Ik heb dan wél weer veel extra kosten vanwege mijn handicap, dus naar mijn mening moet het voor een gezond iemand mogelijk zijn om hiervan rond te komen. Veel is het niet, dat geef ik toe. Je verdient onder het minimumloon dat je zou verdienen met fulltime werk, en het is ook vreemd dat het verschil tussen bruto en netto zo groot is, zodat je niet in aanmerking komt voor meer huurtoeslag, terwijl je netto inkomen per maand onder het minimumloon ligt (bij fulltime werk). Dat zou ik als ik jou was eens nakijken, want daar zou wel winst in moeten zitten. Verder is een huur van 500 euro redelijk hoog voor een alleenstaande. In veel plaatsen moet je voor 350-450 wel een redelijke woning kunnen vinden, maar ik weet natuurlijk waar jij zoekt. Daarbij: moet je een complete woning huren? Je kunt ook een klein appartementje, of desnoods een kamer huren als je alleen bent. We hebben het over huren, dus je kunt vrij gemakkelijk 'meegroeien' wat betreft woning als je inkomen ook stijgt. En je kunt natuurlijk kijken of je bij je huidige werkgever meer uren kunt gaan werken, of op zoek gaan naar een andere fulltime baan. Je hoeft niet bang te zijn dat je er op achteruit gaat dan, want met fulltime werken houd je zelfs met het minimumloon netto als zo'n 1160 euro per maand over, en omdat dan je bruto inkomen veel lager is dan nu, krijg je dan mogelijk wél meer huurtoeslag. Slechter kan het wat dat betreft dus niet worden. Als je graag bij je huidige baas wilt blijven, zou je ook op zoek kunnen gaan naar een tweede baan erbij, of desnoods een krantenwijk. Op het moment dat je moeite moet doen om de eindjes aan elkaar te knopen, is het werkelijk zo dat alle beetjes helpen. Verder: besparingstips kun je overal vinden op internet, de beste is wat mij betreft nog altijd om het overzicht te houden. Dus elke maand noteren wat je binnenkrijgt en wat je uitgeeft, vaste lasten alvast wegschrijven, en uitgaven die je per kwartaal of per jaar hebt, begroten en per maand reserveren. Altijd ook reserveren voor onvoorziene uitgaven, en vervolgens uitrekenen wat je hebt aan boodschappenbudget per week, en je daar ook aan houden. Alleen kopen wat je nódig hebt. Daarmee kom je een heel eind.

ja hoor ja kan wel op jezelf gaan wonen, maar je zal minder duur kunnen wonen dan je misschien had gewild. wat een goed begin zou zijn, is al je kosten/lasten op een rijtje zetten en heel streng daarin gaan schrappen. zoals abonnementen op een tijdschrift of de krant een ander abonnement of beter helemaal niet maar prepaid nemen voor je mobiel een hele goede besparing zou zijn je auto verkopen en in plaats daarvan een scooter nemen goedkoper dan 500,- gaan huren bezuinigen op uitgaven zoals stappen, uitgaan en vakantie... kortom alles onder elkaar zetten en dan bekijken wat je niet zou kunnen schrappen. de bedoeling is zo veel mogelijk natuurlijk en als je dat goed doet, dan lukt het vast en kan je toch op jezelf wonen !

ik had al een reactie gegeven. Om terug te komen op je gedeelte van de bijstand: mensen met een bijstand, wonen vaak al op zichzelf voor ze in de bijstand komen. Daarna verhuizen ze vaak niet. Gaan ze wel verhuizen, of zitten ze jong in de bijstand: door de lage inkomsten zit je aan een max. huurprijs. Hierdoor val je in de goedkope woningen. Meubels worden bij het kringloopcentrum gehaald. Of op afbetaling bij bv de wehkamp etc. kortom postorderbedrijven. jaloezieen/kantklare gordijnen /lamellen zijn goedkoper dan gordijnen op maat laten maken. Vloerbedekking haal je goedkoop bij leenbakker etc. Ik had bv vloerbedekking die gratis gelegd werd. Je kan er voor kiezen om nieuw behang te nemen. Er zijn ook mensen die over het vorige behang heen schilderen. Tegenwoordig heb je ook veel dingen op marktplaats te krijgen in je eigen omgeving voor een klein prijsje. Je kan goedkoop beginnen. Later kan je alsnog dingen vernieuwen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100