Ik wil in het koophuis van mijn broer gaan wonen. hij wil in het koophuis van zijn vriendin wonen wat is hiervan het gevolg voor ons beiden?

Hij blijft zelf de hypotheek betalen en ik zou alleen de gebruikskosten betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Officieel mag dat niet omdat jouw broer een hypotheek heeft gekregen voor zelfbewoning. Er zijn ook hypotheken voor huizen waarin andere (=huurders) wonen, daarbij moet je vanwege het hogere risico (huurders met huurbescherming die er niet uitgaan) een hoger rentepercentage betalen. Jij wordt dus een huurder van je broer met alle bijbehorende huurbescherming. Er zijn wel contracten waar je van die huurbescherming afziet, dat is te doen gebruikelijk bij zgn. expats die voor een jaar een huis huren en daarna steeds weer opnieuw dat huis huren.

Dit zou als "antikraak" bewonen, zonder huurbescherming beschouwd kunnen worden. Alleen: Het huis wordt niet meer door de eigenaar bewoond en zal in box 3 van de belasting terecht gaan komen. De hypotheek ook als negatief vermogen. Voor je broer betekent dit verlies van aftrekbaarheid van de hypotheek rente. Indien je broer het huis wel te koop zet heb je een tijdlang een overgangssituatie bij verhuizen van de ene naar de andere waarbij de rente nog wel aftrekbaar blijft. Deze verhuisregeling staat in de bron uitgelegd.

Bronnen:
http://www.hypotheek-informatie.net/hypoth...

Het officiële verhaal is dat jouw broer niet meer in het huis woont. Dat betekent dat hij geen recht meer heeft op hypotheekrenteaftrek. Dat kan hem honderden euro's per maand meer kosten! De waarde van het huis verplaatst naar box 3. Daar mag hij de hypotheekschuld die erop ligt vanaf trekken. Over de overwaarde betaalt hij 1,2% vermogensrendementsbelasting. Als hij een spaar- of beleggingshypotheek heeft dan moet hij nog eens goed uitzoeken of hij überhaupt wel uit het huis mag gaan. Alle inkomsten die hij van jou krijgt zijn dan belastingvrij. Dan het minder officiële verhaal, waar een (klein) risico aan zit. Jouw broer blijft op zijn oude adres ingeschreven staan. Hij woont dus volgens alle instanties nog op dat adres. Jij komt bij hem inwonen. Hij behoudt alle fiscale voordelen van een eigen huis. Als jij alleen maar gebruikskosten (energie, water, internet, belastingen) betaalt dan heeft hij verder geen huurinkomsten dus daar gaan geen belastingen over. Hij komt dan ook niet in problemen met de bank. Het (kleine) risico is dat als de Belasting onderzoek doet naar zijn woonplaats, dat hij daardoor zijn voordelen van een eigen huis kwijt zal raken. Als jij wel huur gaat betalen, zie bovenstaande reactie. Dat is nooit een goed idee. Ik weet niet precies welke gevolgen voor jezelf je aan zit te denken. Toegevoegd na 2 minuten: Let op: het onofficiële verhaal lijkt me geen duurzame optie. Ik snap het wel dat hij dat nog een jaar of 3 doet om af te wachten tot de woningmarkt betere tijden doormaakt en om te kijken of hij bij zijn vriendin blijft. Als het een permanente oplossing zou moeten zijn dan moet hij eerst eens goed bij zichzelf te rade gaan, want dan is het eigenlijk geen goed idee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100