Hoe komt het dat bij de keukengeiser spontaan heet water aangaat als we in de badkamer de kraan aandoen?

Als we in de badkamer de heetwater kraan aandoen gaat soms spontaan het hete water in de keuken aan. Dat is van de geiser.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het antwoord is druk... sommige zo niet alle geisers meten de verlaging in druk als watervraag, hierop gaat de geiser of ketel verwarmen. Ik denk doordat je de warm water kraan voor het bad aanzet een drukverlaging veroorzaakt die ervoor zorgt dat de geiser denkt dat er warm water wordt gevraagd (wat feitelijk ook zo is) een buffervat o.i.d. kan dit verschijnsel verhelpen.

De keukenkraan is versleten. Een kraanleertje vervangen kan het probleem misschien verhelpen, tenzij het hele binnenwerk van de kraan is versleten of vol kalkaanslag zit. Ik neem aan dat je de volgende situatie hebt: De geiser levert heet water voor zowel de keukenkraan als de badkamerkraan. De kraan in de keuken zit direct aan de geiser. Het hete water dat naar de badkamer moet komt dus vlak langs de keukenkraan. De keukenkraan is dichtgedraaid wel in staat om stilstaand water tegen te houden, maar als dat water in beweging komt (gaat stromen richting badkamer) dan lekt een deel van dit water toch door de keukenkraan. Vergelijk het met een rietje waar water in zit. Als je je duim op de bovenkant houdt kan er geen lucht of water of iets van bovenaf in het rietje. Daardoor komt er aan de onderkant ook niets uit. Laat je aan de bovenkant wel lucht bij (of water of wat dan ook), dan zal het water er aan de onderkant uit lopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100