Mag een theelepeltje in de magnetron?

als ik warme chocolade melk maak, zet ik de mok met lepel in de magnetron. man lief die dit mijn gisteren zag doen (nu pas) zei dat dat hartstikke gevaarlijk was. en dat dat niet mag. toen ik vroeg waarom had hij geen duidelijk antwoord.
dus mag je lepeltje in de magnetron, zo nee waarom niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

nee er mag geen ijzer in de magnetron want dat zorgt voor reflecties

Tuurlijk mag dat, het lepeltje gaat heus niet smelten of ontploffen oid.

Er schijnt bliksem te onstaan door electronen die gaan bewegen! Kijk maar op www.digibieb,kan dus zeer gevaarlijk zijn.

In een beker vloeistof mag je (is zelfs beter) een lepeltje doen. Zonder vloeistof eromheen moet je geen metalen in de magnetron doen. Dus ook geen goudrandje op een bord of schaal.

Een theelepeltje in de magnetron kan gaan vonken doordat de vrije elektronen van het theelepeltje constant op en neer reizen, tijdens dit reizen kunnen er resonanties ontstaan van opeengehoopte elektronen-bundeltjes. Als zo'n bundeltje te veel energie heeft dan slaat het bundeltje uit het theelepeltje waardoor er een elektronenoverslag is. Dit veroorzaakt een lichtflits en elektromagnetische straling.

Bronnen:
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?s...

Als het een plastic lepeltje is, wel.

Dan heb je altijd nog geluk gehad, dit kan namelijk gigantisch gaan vonken, en je magnetron kan zelfs kapot gaan. En die heb je straks hard nodig! Toegevoegd na 1 minuut: Antwoord dus niet meer doen.

Een lepeltje voorkomt dat de vloeistof gelijkmatig wordt opgewarmd en niet plotseling overkookt bij beweging (als men de beker uit magnetron neemt bv). Indien er toch vonken optreden, dan moet je het zonder lepeltje doen.

Dat mag wel, kan geen kwaad. Ik zet soms wel metalen bakjes in de magnetron, zolang het voedsel boven het bakje uitkomt,is er niets aan de hand. Mocht je vonken zien, is het beter om te stoppen, maar dan zit er te weinig voedsel in het bakje. Ik doe dit al vele jaren, en heb nooit magnetronschade of ontploffingen gehad.

Mag het? Ja op zich wel.... ik ken iig geen enkele wet die het verbied. Is het verstandig? Absoluut niet. Het kan zelfs behoorlijk gevaarlijk zijn. Hoewel dit niet voor problemen hoeft te zorgen en er zeker materialen (ook metaal) zijn die speciaal zijn ontworpen om veilig in de magnetron te gebruiken kan je in de regel het beste aannemen dat metaal echt niet in de magnetron kan. Zelfs dat gouden sier randje kan voor problemen zorgen. Wanneer een metalen object geschikt is voor de magnetron staat dit op de verpakking vermeld. Ga niet zelf experimenteren. Het probleem zit hem in de manier waarop de magnetron je eten verwarmd (EM-straling/microgolven) en de manier waarop metaal energie geleid (zelfs de vorm van het metalen object maakt verschil; vooral vorken zijn berucht). Metaal in een magnetron reageert als het ware als een antenne voor de microgolven van je magnetron en je krijgt dan een stroom in je metalen object dat zo kan opwarmen en/of een lading kan opbouwen (afhankelijk van vorm en samenstelling) en zo voor flinke vonken zorgen die je magnetron zwaar kunnen beschadigen en zelfs voor brand kunnen zorgen. In verreweg de meeste gevallen komt het zover maar waarom zou het het risico nemen?

Je kan het vergelijken en effe testen met een stukkie aluminimumfolie in de magnetron te proppen. Ik ben niet verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen!~!!!!!!!!

Bronnen:
www.klikhierniet.net

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100