kan ik losse schapenwol -rechtstreeks van het schaap- in de wasmachine wassen?

of gaat dit helemaal fout voor de wol en de machine? en wat is anders een goed alternatief? in bad? met wasmiddel? azijn? zout? heet of lauw water? het gaat om een grote hoeveelheid, ongeveer 7 schapen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kort antwoord: ja, dat kan. Lang antwoord: Je kan het beste niet te veel tegelijk wassen, met een wolwasmiddel. De stukken vacht doe je in een lingeriezak (te koop bij winkels als de Blokker). In de machine op een wolwasprogramma. Wat het spinnen betreft: ik spin, brei en weef, en heb al veel gesponnen, zowel vuil als schoon. Uit ervaring weet ik dat een gewassen vacht wel degelijk goed gesponnen kan worden, je kan zelfs een vacht eerst verven en dan spinnen. Het is net welk resultaat je wil. Een beetje rustiek, of een egaal gladde draad. Het kan allemaal. Wat voor schapen zijn het, en wat wil je maken met de wol?

Ik kan je garanderen dat dit helemaal goed gaat, mits het niet te warm gewassen wordt. Ik zou niet meer dan 40 graden doen om te voorkomen dat de kwaliteit van de schapenwol achteruit gaat. In principe moet een wasmachine hier tegen kunnen. Bij mij gaat het altijd goed, ik was dan op 30 graden, kort programma. Klein beetje wasmiddel erbij en inderdaad 1 scheutje azijn.

Wassen op de hand is volgens mij de beste oplossing. De wol blijft hierdoor lekker zacht en klit niet in elkaar. Wol 'schrikt' als het ware van de combinatie warm en koud en zeepsop. Dan gaat alles aan elkaar klitten. Ik deed de wol altijd in het bad met vrij warm water, zo uit de warme kraan. Een flinke hand soda erbij en dat een aantal uren laten staan. Daarna een aantal keer goed spoelen, telkens met lauw water. Eventueel kun je bij de eerste keer 'spoelen' klein beetje shampoo erbij doen in het water voor een frisse geur (wol is ook 'haar') Daarna weer goed spoelen. Dan in een sloop (dichtgebonden) in de centrifuge (een losse of die van de wasmachine) en daarna op een laken of handdoek op een rekje, b.v. in het trapgat, laten drogen. Ik heb een winkel gehad en verkocht ook wol, die ik zelf op deze manier waste. De vraag werd zo groot dat ik het niet meer bij kon houden om de wol op de hand te wassen. (Een van mijn kinderen zei toen: 'Mama, er ligt altijd een schaap in het bad'.....) Toen ben ik overgestapt op gewassen gekaarde wol.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100