Waaom zijn je handen natter na het wassen met vloeibare zeep dan als je ze alleen maar afspoelt zonder zeep?

Net mijn handen gewassen met vloeibare zeep en mijn handen zijn een stuk natter dan als ik ze alleen afspoel.

Ook als ik mijn handen net zo lang onder de kraan houd, zijn ze wanneer ik zeep gebruik natter.

Hoe komt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door de zeep was je het vet van je handen. Vet stoot water af. Dus na het handen wassen houden je handen meer water vast. De werking van zeep is als volgt: Zeep bestaat uit heel kleine deeltjes (moleculen) die een kop en een staart hebben. De kop van een zeepdeeltje houdt erg van water. De staart houdt helemaal niet van water, maar wel van vet. Als je je handen met zeep wast, gaan de staarten van de zeepdeeltjes in het vet vastzitten en omringen het hele vetdeeltje. Daardoor komt het vet los van je hand en kan je het makkelijk met water afspoelen

Bronnen:
Nationale wetenschapsquiz junior 2002

omdat er in vloeibare zeep ook water zit verwerkt? dus je voegt extra water toe aan je handen..? denk ik zo.. het zou ook kunnen dat het alleen maar lijkt dat ze natter zijn, door het schuim.

Je handen zijn doorgaans vet en dat stoot water af. Door het wassen met zeep ontvet je je handen waardoor ze natter worden.

Als je een natuurvriendelijk bestrijdingsmiddel wil maken tegen o.a. luis, neem je een deel zachte zeep, een deel water en een deel spitritus. De zeep heeft hier alleen maar een doel de vloeistof zo goed mogelijk te verdelen. Het is hier een z.g.n. uitvloeier. De zeep zorgt er voor dat de vloeistof overal verdeeld wordt, dus overal nat is. Natter dan zonder de zeep.

dit komt omdat zeep de oppervlaktespanning (cohesie) van water doorbreekt en het water dus in feite dunner word,dit is heel goed te testen door een glas water vol te maken zodat het water iets bol staat boven het glas uit. hier leg je heel voorzichtig een naald bovenop,deze zal dan drijven boven op de oppervlakte(spanning). vevolgens neem je hetzelfde glas en doe je dit vol met water met een druppeltje zeep en probeert dit weer zo vol te doen zodat het bol boven het glas staat,dit zal dus niet lukken,ook de naald zal hier niet op blijven drijven,omdat de oppervlaktespanning verdwenen is. schoonmaken werkt op dit principe door de oppervlaktespanning te verminderen heeft het water een betere grip op het vuil en word alles schoner.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100