hoe maak je olieverfschilderijen schoon

Aanslag op oude schilderijen, hoe kan je dat veilig zelf schoonmaken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In ieder geval niet met wasbenzine, terpentine of iets agressiefs en altijd overdag, met veel licht erbij. Is het schilderij van voor 1940, dan is het waarschijnlijk gevernist. In dat geval niet zelf doen. Is het nieuwer, dan zoveel mogelijk droog doen met een zacht borsteltje en watjes. Niet wrijven, geen kracht uitoefenen. Als de verflaag geen barstjes vertoont kan je het proberen met water of water met heel weinig afwasmiddel erbij. Zorg dat het water niet bij het canvas komt. Probeer eerst een klein hoekje uit met een vochtig wattenstaafje. Ook nu niet te hard wrijven. Een alternatieve methode zijn vlokken van het deeg uit het binnenste van een heel vers brood. Deze nemen stof heel makkelijk op. Gebruik je vingers en een borsteltje. Borstel aan het eind ook al het deeg weg. Maar als het schilderij duur, oud of dierbaar is, overweeg dan om het aan een vakman over te laten...

Bronnen:
http://www.watwiljijweten.nl/vraag106/Met-...

Door met een ui er voorzichtig overheen te wrijven. Raar maar het schijnt goed te werken.

Er zijn over het algemeen veel soorten vervuilingen en vuil. Ik zou er niet zelf mee gaan rommelen maar een vakman inschakelen. Als je niet weet of het schilderij het wel waard is, laat het dan eerst taxeren bij een kunsthandel of antiquair. Kijk eens hier voor de aardigheid welke resultaten er geboekt kunnen worden met schoonmaken: http://www.schilderijenrestaurator.nl/schilderijen-schoonmaken.htm Toegevoegd na 2 minuten: Bovenstaande link geeft trouwens ook meer info over schilderijen schoonmaken en wat je vooral niet moet doen.

Wil je zonder risico een schilderij schoon maken, neem dan een rauwe aardappel, snij hem in tweeën, en ga er mee , met de vlakke afgesneden kant, in draaiende bewegingen over het schilderij, hierna afspoelen met koud water, zo nodig een aantal keren herhalen. De vernislaag is er meestal af te krijgen met een zacht doekje met spiritus, ook nu maak je draaiende bewegingen. Doe het rustig aan en neem er je tijd voor, je bent er wel een paar uur mee bezig, als alles schoon en droog is, het schilderij vernissen met retoucheervernis, na een jaar met schilderijvernis. Zijn je schilderijen erg kostbaar, laat het dan doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100