Waarmee kan je het beste een soldeerbout punt schoonmaken?

Het overtollig soldeertin dan!

Het is voor onderweg, gassoldeerbout, dus geen nattigheid of sponsje. Iets van een doekje of zo wat je compact zou kunnen meenemen?

Toegevoegd na 6 minuten:
dus voor als de soldeerbout nog heet is en de tin ook al verouderd is (wat redelijk snel gaat).
Afslaan is geen optie, daar ik de omgeving netjes wil houden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op het moment dat de bout nog warm is, en de soldeer die op de punt zit nog zacht is, kun je het afvegen aan een doek. Zodra bout afkoelt wordt de soldeer op de punt natuurlijk hard en is het moeilijker te verwijderen.

ik laat de bout afkoelen en haal er een schuurpapiertje langs. daarna doet hij het nog beter lijkt.

n stukje flexibel schuurpapier.fijne korrel .als er veel soldeertin aan zit t beste nog even weer opwarmen en dan eraf laten lekken.stukje papier als t nog niet helemaal afgekoeld is kan je ook gebruiken,maar pas dan wel op met je vingers dat de bout niet meer heel erg heet is.

Bij een hete bout gebruik ik een (roer)houtje om het overtollige tin er af te strijken. Oxide kan bij een koude bout met een stukje schuurlinnen verwijderd worden.

Gebruik een natte spons om de hete bout schoon te maken. Werkt perfect!

Bronnen:
eigen ervaring.

alle antwoorden zijn een goede oplossing, als je schuurpapier gebruikt en je hebt de punt weer blank moet je de bout wel ff opnieuw vertinnen anders gaat hij slechter werken.

opwarmen tin aan doen en afvegen met een vot

Bronnen:
soldeerbout

Ik ben misschien wat onverschillig maar als hij koud is met schuurpapier een fijne ijzervijl en al ik dat niet bij de hand heb even over de stoep of langs een steen gaat ook prima en als hij warm is afschudden in het aanrecht of op een krant.

Daar de punt vaak een metalen hoedje heeft tegen het inslijten mag je hem nooit met een schuurpapiertje schoonmaken. De enige mogelijkheid is de nog hete bout afvegen met een linnen doekje en/of een nat sponsje als die voorradig is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100