Hoe kan ik het droogproces van verf versnellen?

Vanochtend heb ik een kast van MDF geverfd met lak(op de bus staat "oplosmiddel vrij"). Op de bus staat dat de verf na 16 uur overschilderbaar is, maar zoveel tijd heb ik eigenlijk niet. Hoe kan ik het droogproces versnellen en toch een goed resultaat krijgen?

Toegevoegd na 36 minuten:
De kast is voor het afstudeerwerkstuk van m'n dochter. Dinsdag moet ze hem gebruiken, dus maandagavond moet hij vervoert worden. Er moet nog een laag verf op, dan nog een gedeelte met een andere kleur en daarna nog en logo erop. Het hoeft dus maar een dag mooi te zijn, dus slijtvastheid e.d. hebben we "lak". Als ik er vanavond nog een laag op kan doen redden we het wel qua tijd.

Toegevoegd na 37 minuten:
Na "lak"moet het woordje aan

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uiteraard werkt een goede temperatuur met een lage luchtvochtigheid goed door op het drogingsproces, maar versnellen is niet echt haalbaar. De fabrikant houdt met de plusminus 16 uur wel een marge aan, maar.... laat je ook niet verleiden tot het overschilderen van de acrylaatlak zodra deze droog aanvoelt. De lak is dan nog te week / onvoldoende doorgedroogd. De toplaag voelt wel droog aan, maar onderliggend is deze nog veel te vers. Breng je een verse laag aan op een onvoldoende aangedroogde laag dan kan deze verse laag de onderlaag opwerken (werkt dan min of meer als verafbijt) Toegevoegd na 2 uur: Probeer het toch zo 'maximaal' mogelijk te spreiden om onthechting / opbranden van de verflaag te voorkomen. Het kan zijn dat al het voorwerk anders voor niets is geweest. Een min of meer "natte" (licht aangedroogde) kast (maandagavond) vervoeren is mijn inziens uiteindelijk de beste oplossing die je de meeste speelruimte biedt. Succes !

Hoogstens door de temperatuur wat op te voeren. Voor het beste resultaat, laat de natuur zijn werk doen. Het levert je niet meer dan een halve dag per verflaag op als je je verf goed laat drogen voor de volgende bewerking.

het proces versnellen zal niet gaan,, je kan t kastje buiten zetten in de zon. wil je een mooi resultaat zul je toch een beetje geduld moeten hebben

Je zou eventueel de kast op de tocht kunnen zetten.Ik doe dit soms ook als iets af moet op 1 dag (beroepsmatig). Warmte wil ook helpen,maar dan droogt alleen de toplaag en blijft de verflaag langer 'kwetsbaar'.

Klinkt raar, maar er water overheen spoelen versneld de hardheid procedure.Niet kletteren,spoelen.

Heel veel ventileren en eventueel een fohn erop zetten.

met een föhn das wel makkelijk

Eh, ik zei altijd tegen mijn kinderen als ze op het laatste moment een werkstuk moesten maken / uitprinten : Eerder aan beginnen !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100