Handige tips & tricks voor het verven en behangen?

Typisch van die klusjes die met wat handigheidjes een stuk makkelijker en mooier worden. We horen graag jouw slimme inzichten!

Weet jij het antwoord?

/2500

Krijg je het schilderwerk niet in een dag klaar verpak dan je borstels en roerstaafjes goed in aluminiumfolie. Daarna stop je ze in een plastic zak en dichtbinden. De volgende dag zijn ze nog steeds zacht met verf en al er nog in/aan. Het beste is zelfs om het hele pakketje in de koelkast te bewaren. Dit kan voor de etenswaren geen kwaad, omdat de borstels dubbel zijn verpakt. Als je gaat behangen of schilderen plak dan niet al je stopcontacten af, maar schroef ze gewoon even los. Ze moeten tenslotte toch worden schoongemaakt. Stroom er wel even afhalen.

Ga naar de Gamma of naar de Praxis daar krijg je voor iedere klus een gratis klussengids. Zeer handig voor iedereen die zelf wil gaan klussen.

Nooit meer verf die langs de rand van het blik lekt: prik een paar gaatjes tussen de binnensten en buitenste rand (waar het deksel in valt). Zo lekt de afgestreken verf altijd terug het blik in.

Hebt u oneffenheden in de muur scheurtjes, barstjes ? De manier om dit snel op te lossen, gebruik glasvliesbehang je kunt er gewoon overheen schilderen en het zit perfect.

Sluit je verf altijd goed af en stop je kwasten in folie, dit houdt veel zuurstof bij de verf en je kan het dan nog jaren gebruiken...

Als je nog niet klaar bent met schilderen, maar je hebt geen zin om je kwast te reinigen, zet hem dan in een pot met water. Op die manier sluit je hem af en blijft de kwast zacht. Voordat je weer gaan schilderen even droogmaken met een stuk keukenpapier en je kan weer aan de slag! Deze tip geldt overigens niet voor verf op waterbasis.

Zelf ben ik sneller geprikkeld door een foto van iets leuks bij de tekst. Het zijn soms hele lappen tekst waarvoor ik zelf niet altijd de tijd neem om te lezen waar het over gaat. Verder lijkt het mij leuk om een klusvraag (of idee-suggestie) te kunnen stellen waar anderen jou per mail of op de site info kunnen verstrekken.

als je aan het verven bent kom je altijd binnen hoeken tegen (houten kozijnen) waar je heel erg moeilijk met je kwast bij kan komen. om toch je hoekjes mooi te krijgen en te voorkomen dat er verf op je muren o.i.d. komt gebruik een penceel en komt perfect in een hoekje zonder dat er verf op de muren komt. Ben je klaar met verven en het verf is op terpetine basis doop je je kwast in een potje met terpetine en draai en druk voorzichtig de kwast erin. Als je dat gedaan heb maak je kwast verder schoon met lauw/warm water en zeep. Je doet eerst (bij voorkeur dreft) over de kwast smeer het goed in en de binnen kant van de kwast tussen de haren goed aandacht geven dat je het goed schoonmaakt. Als je dat gedaan heb spoel je de kwast onder de kraan met lauw/warm water af en voor de zekerheid herhaal je weer met zeep. En om de kwast zo goed mogelijk droog te krijgen na het uitspoelen doe je de steel van de kwast tussen je handen en draai je heel snel heen en weer. Zo houd je ook je kwast langer houdbaar en kan je keer op keer de kwast opnieuw gebruiken. En dat kan met verf op waterbasis en ook met verf rollers om te witten. En als je gaat behangen is het raadzaam om eerst alle banen op maat maken die wel langer is dan de muren (bv je muur is 2.50 mtr dan maak je banen op ong 2.60) voordat je gaat behangen. En met aan maken van behangplaksel gooi je heel voorzichtig het behangplaksel in de emmer met water en tegelijk roeren. Als je alles in 1 keer in het water gooit en dan gaat roren krijg je heel veel klontjes doe je het gelijk matig verdelen dan heb aanzienlijk veel minder klontjes. Probeer zo minder klontje te vermijden als je het lijm op je bahang smeert, want je blijft het terug zien als je behang op de muren plakt. Je krijgt dan van die rare "bultjes" die je blijft zien. Als je klaar bent met behangen snijd je de randjes met een evt. nieuwe stanley mesje en met strijker (die je gebruikt om de bahang goed tegen de muren te strijken) snijd je netjes straks en mooi recht de randjes van de overtollige behang aan de boven en onder zijde eraf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100